İşte İstibdat döneminde yok edilen Fenerbahçe'nin ilk marşı

Fenerbahçe'nin 1909 yılında Ermeni bestekar Harutyun Sinanyan tarafından bestelenen ve İstibdat döneminde yok edilen ilk marşının ilginç hikayesi.

Türk futbol tarihinde takımlar için birçok marş yazılmıştır. Ancak onlardan bir tanesi diğerlerinden ayrılmaktadır. O da 1909 yılında Fenerbahçe için yapılan marş.

TARİHTEKİ İLK MARŞ

1909 Fenerbahçe İlk Marşı, Fenerbahçe'nin kurucusu ve ilk başkanı Nurizade Ziya Songülen'in isteğiyle, İstanbul'daki ilk orkestranın kurucu şefi olan Osmanlı Ermenisi müzisyen Krikor Sinanyan tarafından bestesi ve güftesi oluşturulmuş Fenerbahçe'nin, tarihteki ilk marşıdır. Bahsi geçen bu marş, Türk futbol tarihinde bir takıma bestelenmiş ilk marştır.

ekran-goruntusu-2023-11-19-224639.png

'SAKINCALI' KELİMELER

II. Abdülhamid döneminde oluşturulan bu marşın güftesinde içerdiği iddia edilen “Hürriyet, Müsavat (Eşitlik), Uhuvvet (Kardeşlik) vb.” gibi sözler, bahsi geçen bu mutlakiyet, kimi tarihçilere göre ise istibdat döneminde sakıncalı olarak karşılanma ihtimalinden çekinilmiş ve iptal edilmiştir. Bu marşın notasyonu günümüze ulaşmış, ancak güftesi hakkında net bilgi bulunmamaktadır.

YOK EDİLEN MARŞ

Dr. Rüştü Dağlaroğlu’nun kaleme almış olduğu “Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987“ adlı eserinde marş ile ilgili olarak, şu sözleri ifade etmiştir:

"Reis Ziya Bey, tanıdığı bir Ermeni bestekâra, Fenerbahçe için bir marş besteletti. Ancak, hüküm süren istibdat rejiminden dolayı ‘ebediyet, ilerleme, kuvvet, gayret ve birlik’ mânalarını taşıyan bu marş hemen yok edildi."