İşte Türkiye'de son 20 yılda yaşanan saha olayları

İşte Türkiye'de son 20 yılda yaşanan saha olayları

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın hakem Halil Umut Meler'e saldırması ve tutuklanmasının ardından akıllara geçmişte yaşanan saha olayları geldi.

'Futbol asla sadece futbol' değildir sözü kimi zaman olumlu anlamda kullanırken ne yazık ki çoğu zaman da olumsuz bir biçimde karşımıza çıkıyor. Türkiye'de hemen her yıl hakem olayları, federasyon, kulüp başkanları ve taraftar bazında pek çok olay yaşanıyor. Ancak Ankaragücü - Rizespor maçından çok daha vahim olayların yaşandığı ülkemizde son yaşanan hakem yumruklama olayı bardağı taşıran son damla oldu.

11 Aralık 2023 tarihinde Eryaman Stadında oynanan ve 1-1 sona eren Ankaragücü - Rizespor karşılaşmasının ardından MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca sahaya inerek hakem Halil Umut Meler'e yanındaki iki kişiyle birlikte saldırdı. Hakem hastanelik olurken Başkan Koca ve o iki kişi tutuklandı. 

Peki, Türkiye'de daha önce futbol sahalarında, futbolla ilgili hangi istenmeyen olaylar yaşandı? İşte yakın geçmişte yaşanan birbirinden üzücü olaylar...

TÜRKİYE'DE FUTBOL SAHALARINDA VE SAHA DIŞINDA YAŞANAN OLAYLAR

ekran-goruntusu-2023-12-12-173037.png

TRABZONSPOR - SİVASSPOR: 12 AĞUSTOS 2007

Trabzonspor - Sivasspor arasında 12 Ağustos 2007'de oynanan Süper Lig maçının son dakikalarında yaşanan olaylar nedeniyle maç tatil edildi.

Trabzonspor'un 1-0 önde götürdüğü karşılaşmanın son dakikasında bordo-mavili futbolcu Ayman'ın, Sivassporlu Balili'ye yaptığı faul sonrası iki takım oyuncuları arasında gerginlik yaşandı.

Bu sırada tribünlerden atlayan bir taraftar sahaya girerek Sivassporlu oyunculara saldırdı. Daha sonra bir grup taraftar daha sahaya girince maçın hakemi Bülent Demirlek, yardımcılarıyla birlikte soyunma odasına gitti. Federasyon, Sivasspor'u hükmen galip ilan etti.

ekran-goruntusu-2023-12-12-173154.png

BEŞİKTAŞ - GALATASARAY: 22 EYLÜL 2013

Beşiktaş ve Galatasaray arasında 2013-2014 sezonunda seyirci rekorunun kırıldığı dev derbide, saha olayları patlak verdi, maç yarıda kaldı. 22 Eylül 2013'te Süper Lig'in 5. haftasında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Beşiktaş, Galatasaray'ı konuk etti. Maçta siyah-beyazlılar 18. dakikada Hugo Almeida'nın attığı golle devreyi 1-0 önde kapattı. Galatasaray 59 ve 72. dakikalarda Didier Drogba'nın golleriyle derbide öne geçti. Maçta kaybolan süre oynanırken, Galatasaraylı Melo'nun 90+2. dakikada gördüğü kırmızı kartın ardından sahaya çok sayıda taraftar girdi. Bunun üzerine maçın hakemi Fırat Aydınus, kalan 2 dakikayı oynatmadan soyunma odasına gitti ve maçı tatil etti. Türkiye Futbol Federasyonu, derbiyi 3-0 hükmen Galatasaray lehine tescil etti. Maçtan geriye sahaya giren yüzlerce taraftar ve havalarda uçuşan sandalyeler akıllarda kaldı.

ekran-goruntusu-2023-12-12-173337.png

TRABZONSPOR - FENERBAHÇE: 24 NİSAN 2016

Trabzonspor ve Fenerbahçe arasında 24 Nisan 2016'da oynanan Süper Lig maçı da tribün olayları nedeniyle tatil edildi. Fenerbahçe'nin 4-0 önde olduğu maçın son bölümünde taraftarlar, tel örgülerin olduğu tribündeki direği kırdı. Sahaya yabancı maddeler atan taraftarların bazıları güvenlik görevlilerine rağmen sahaya girdi. Bir taraftar, karşılaşmanın ilave yardımcı hakemi Volkan Bayarslan'a saldırdı. Güvenlik görevlileri, bu taraftarı yakalayarak gözaltına alırken, iki takımın futbolcuları soyunma odasına gitti. Maçın hakemi Bülent Yıldırım bu gelişmelerden sonra müsabakayı tatil etti. Fenerbahçe, hükmen galip sayıldı.

ekran-goruntusu-2023-12-12-173620.png

ANKARAGÜCÜ - AMEDSPOR: 24 NİSAN 2016

2019'da TFF 2. Lig'de bulunan Ankaragücü ve Amedspor, Ankara'da karşı karşıya geldi. Amedspor'un yöneticileri, Ankara'da oynanan Ankaragücü maçı sonrası, protokol tribününde saldırıya uğradı. Demir çubuklarla yapılan saldırıda Amedsporlu 5 yönetici yaralandı. Olaylarda Amedspor yöneticileri yumruk ve tekmeler yiyip, merdiven boşluğundan aşağı atıldı.

ekran-goruntusu-2023-12-12-173643.png

GALATASARAY - FENERBAHÇE: 19 MAYIS 2007

Fenerbahçe'nin şampiyon olduğu 100. yılda sahasında şampiyonluk kutlamasına izin vermemek için maç öncesinden tehditkar açıklamalarda bulunan sarı kırmızılılar, maçın başından itibaren sahaya su şişesi yağdırdı. Sarı Kanaryalar, 100. yılında bu maçtan 1 maç önce şampiyonluğunu ilan etmişti. Fenerbahçe Ali Sami Yen'de alkışlanacak mı tartışmaları yaşanırken sahaya 90 dakika boyunca yabancı madde yağdı. Galatasaraylı taraftarlar maç esnasında kolluk kuvvetleriyle sık sık olay yaşadı.

ekran-goruntusu-2023-12-12-174106.png

FENERBAHÇE - GALATASARAY: 13 MAYIS 2012

Play Off'un düzenlendiği senede Fenerbahçe ve Galatasaray, Şükrü Saraçoğlu'nda karşı karşıya geldi. Golsüz sona eren maçta Galatasaray şampiyon oldu. Taraftar maç sonu stattan ayrılacakken bir anda polisin gazlı müdahalesi ile başlayan olaylar saha dışına taştı. Kadıköy'de stat dışında Fenerbahçeli taraftarlar, 2 polis aracını ters çevirerek ateşe vermeye çalıştı. Yoğurtçu Parkı'nda toplanan bir grup taraftar ise kendilerine su sıkan TOMA aracına taş ve sopalarla saldırdı. Polis ekipleri de gruptakileri biber gazı kullanarak dağıtmaya çalıştı. Bu olaydan yıllar sonra Fenerbahçe camiası, olayları provoke edenleri FETÖ'cü polisler olduğunu savundu.

ekran-goruntusu-2023-12-12-174407.png

TRABZONSPOR BAŞKANI İBRAHİM HACIOSMANOĞLU HAKEMLERİ REHİN ALDI: 29 EKİM 2015

Trabzonspor - Gaziantepspor maçının ardından Trabzon Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, hakem Çağatay Şahan ve arkadaşlarını rehin aldı.

Hacıosmanoğlu'nun, sabaha karşı Trabzon'da olacağını söylemesi ve kendisi gelene kadar hakemlerin stadyumda tutulmasını istemesi üzerine, VIP tribünü önündeki araç giriş kapısı kilitlendi. Ayrıca tribün önünde yaklaşık 500 bordo mavili taraftar TFF ve hakemler aleyhine tezahürat yapmaya başladı. Hakemler tam 4,5 saat statta rehin alınırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın araya girmesiyle kriz son buldu. 

ekran-goruntusu-2023-12-12-175133.png

ANKARAGÜCÜ - BEŞİKTAŞ: 4 EYLÜL 2022

4 Eylül 2022'de Süper Lig'in 5. haftasında Ankaragücü ve Beşiktaş, Eryaman Stadında karşı karşıya geldi. Maça bir taraftarın sahaya girerek Beşiktaş'lı futbolculara saldırması damga vurdu. 

Beşiktaş, konuk olduğu Ankaragücü'nü 3-2 yenerek lig liderliğini sürdürdü. Bu sonuçla puanını 13'e çıkaran siyah-beyazlılar hem üst üste 3. galibiyetini aldı hem de liderliğini korudu. Ankaragücü ise 1 puanla 19. sıradaki yerinde kaldı. Gergin geçen mücadelenin tamamlanmasının ardından sahaya atlayan bir Ankaragücü taraftarı ortalığı karıştırdı.

Orta sahaya doğru hızla koşan şahıs, hakemin yanında bulunan siyah-beyazlı oyunculara uçan tekme attı. Taraftarın attığı tekme, Salih Uçan'a denk geldi. Josef De Souza'nın saldırgana müdahale ederken kırmızı kart görmesi ise çok konuşuldu. 

ekran-goruntusu-2023-12-12-174744.png

FENERBAHÇE TAKIM OTOBÜSÜ KURŞUNLANDI, FAİLLERİ HALA BULUNAMADI: 4 NİSAN 2015

4 Nisan 2015'teki Çaykur Rizespor maçının ardından yola çıkan Fenerbahçe takım otobüsü, Trabzon Havalimanı'na giderken TSİ 22.15 sularında Araklı yolunda kimliği belirsiz şahıs ya da şahıslarca kurşunlandı.Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yaptığı ilk açıklamada saldırıda 'taş' kullanıldığını iddia etti. Ancak sonrasında bunu av tüfeği ile değiştirdi. Yapılan incelemelerde saldırının pompalı silahla yapıldığı ortaya çıktı. Saldırı sonucu takım otobüsünün camları kırıldı ve otobüs şoförü yaralandı. Saldırı sonrasında kafile, zırhlı araçla havalimanına götürüldü ve 01.40'ta İstanbul'a indi.

Saldırı sonrası Türkiye Futbol Federasyonu basın sözcüsü Mete Düren, Fenerbahçe'nin ligde Bursaspor ve kupada ise Mersin İdman Yurdu'na oynayacağı maçların ertelendiğini duyurdu. Daha sonra Süper Lig'in 27. haftasında, Türkiye Kupası'nın Çeyrek final karşılaşmalarının birer hafta ertelendiği duyuruldu. Fenerbahçe yaptığı açıklamada olay aydınlatılana kadar maçların ertelenmesi gerektiğini belirtti.  

Failler 8 yıldır bulunamadı.