UEFA'dan "Webo’ya ırkçılık yok!" açıklaması

UEFA'dan "Webo’ya ırkçılık yok!" açıklaması

UEFA, Başakşehir yardımcı antrenörü Pierre Webo'ya PSG maçında yardımcı hakemin sarfettiği sözlerin ırkçılık barındırmadığını kararlaştırdı. 4. hakem Sebastian Coltescu'nun hakaretten yargılanacağı bildirildi.

PSG-Başakşehir maçında 4. hakem Sebastian Coltescu’nun Başakşehir yardımcı antrenörü Pierre Webo’ya yönelik ırkçı sözleri hakkındaki soruşturmada karar çıktı. UEFA’dan yapılan açıklamada hakemin ırkçı bir ifadede bulunmadığına ve disiplin cezası uygulanmasına gerek olmadığına ancak hakaret nedeniyle yargılanacağını kararlaştırdı.

Medipol Başakşehir’in Şampiyonlar Ligi’nde Paris Saint Germain deplasmanında oynadığı maçta yardımcı antrenör Pierre Webo’ya yönelik ırkçı sözler sarf eden Rumen hakem Sebastian Coltescu’ya UEFA’dan ceza çıkmadı. UEFA’nın açıklamasında maçın orta ve 4. hakemin birlikte yargılanacağını vurguladı. Görüntülere yapılan incelemelerin ardından orta hakem Ovidiu Haţegan ve dördüncü hakem Sebastian Coltescu hakkında genel ilkelerin ihlalini içeren 11’inci maddeden soruşturma açıldı. Irkçılık suçlarını kapsayan 14’üncü madde ise raporda yoktu.

Hatırlanacağı üzere 8 Aralık 2020’de Fransa’nın başkenti Paris’te oynanan maçta 4. hakemin yedek kulübesini işaret ederek, Webo’yu Şu siyah olan” diyerek göstermesi büyük olaylara sebep olmuştu. Webo’nun ve arkadaşı Demba Ba’nın ırkçı saldırı sebebiyle çılgına döndüğü gecede oyuncular maça devam etmeme kararı almış ve Başakşehir sahadan çekilmişti. Tüm Avrupa’da ses getiren o maçın ve tepkinin ardından PSG’li oyuncular da ertesi güne ertelenen mücadelede ırkçılığa karşı tepki protestosu yapmıştı. Rumen basınına göre; UEFA, yaptığı değerlendirmede hakemin o sözlerinin ırkçılık barındırmadığına ve Rumence’de ‘siyah’ anlamında kullanılan ‘negru’ kelimesinin kastedildiğini kararlaştırdı.