Övgün A. Ercan

Övgün A. Ercan

Şu bizim Frigler 5

Ayazini Frig ile Roma Kalıntıları…

Afyon-Eskişehir karayolunun 27.km’den sağa doğru 4,7 km daha gidilerek ulaşılan Ayazini bucağının Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Roma, ayrıca Doğu Roma dönemlerine iliş- kin evgil-aile, ayrıca tek kişilik kaya gömüt odaları, Doğu Roma dönemine ilişkin kiliseler, ayrıca kaya yerleşimleri yerin bu tür bir yerle- şime elverişli olması nedeniyle oyularak yapılmış yapıtlarıdır.

Aslanlı gömüt odaları, dikmeli gömüt odaları ile kayaya dış, ayrıca iç öreksel-mimari olarak oyulmuş kiliseler gibi yapıtlar bulunmaktadır.

Avdalaz Kalesi Ayazin-İhsaniye-Afyonkarahisar

Afyon-Gazlıgöl kaplıcasından 10 km uzaklıktaki Ayazini bucağının 2 km kuzey batısındadır. Yanardağ külü kayasına oyulmuş çok katlı, ayrıca çok odalı sarnıçlı bir kaya kütlesi olup Doğu Roma döneminde yapılmış, ayrıca yerle- şim yeri olarak kullanılmıştır.

Bayramaliler Koyağı Döğer-İhsaniye 

İhsaniye ilçesinin Döğer bucağı ile Bayramaliler köyü arasındadır. Sarıcaova köyü yolu üzerinde bulunmaktadır. Doğu Roma dönemi yerleşim yeridir. Ayrıca koyakta bir de kale bulunmaktadır. Bayramaliler’de başlıklı ya da sivri peri bacalarını koyak çevresinde çok sayıda görülür. 

Örenyeri Döğer-İhsaniye

İhsaniye ilçesine 12 km uzaklıktaki Döğer bucağı Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Aslankaya, Kapıkaya I, ayrıca II, Tanrıça Kü- bele adına yapılmış açık alan tapınağı özelliğinde yapılmış kaya anıtları ile Asar, ayrıca Eski Dö- ğer’de Frig yerleşim yerleri vardır.

Roma, ayrıca Doğu Roma dönemine ilişkin kaya yerleşim, ayrıca gömüt odaları ile kiliseler çevrede oldukça çok görülmektedir. Sulu İn, Memeç, Alaca Asma, Urumkuş I, ayrıca II (Karamusa), Nallıhan, ayrıca Kırkmerdiven kaya yerleşimleri belli başlı olanlarıdır. Günümüzde, Frig’lere ilişkin, kalıntı kazılarından çıkarılan çok varsıl yapıtlar ile kral Midas’in kafatası, Ankara Anadolu Uygarlıkları Müzesinde sergilenmektedir.

Ayrıca Frigler, Helenler ile çevre ülkeleri küy-müzik bakımından çok etkilemişlerdir. Ötkençi Kazım Mirşan, Friglerin Hint-Avrupa kökenli bir budun değil, ancak Erken-Türk (Proto-Türk) asıllı bir budun olduğunu, ayrıca kullandıkları yazılarının Rusya’da, ayrıca Orta Asya’da bulunan Türk yazı türünde Runik yazı olduğunu belirtir. Peki, günümüzde tüm bu Anadolu uygarlıklarından kalanlar nerelerde? Onlar, biz, Anadolu Türkleri içinde yaşıyor. Onlar, biziz…

Önceki ve Sonraki Yazılar