Suç işleyerek elde edilen gelir de vergiye tâbidir

Evet, yanlış okumadınız…
Gelir elde etmenin yolu sizin için suç işlemek de olsa devlete vergi vermek zorundasınız…
Vergi Usul Kanunu’nun 9. maddesinin ikinci fıkrasına göre, “Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.”
Yasa koyucu bu hükmü getirerek açık açık, elde edilen her kuruş kazanca ortak olunacağını, yasa dışı faaliyetin sizi vergi mükellefi olmaktan kurtarmayacağını düzenlemiştir.
Örneğin; yasalara aykırı olarak haşhaş yetiştirdiğinizi varsayalım…
Yapılan faaliyet burada suç oluştursa da, zirai kazanç olarak değerlendirilerek gerçek kişilerde gelir vergisi, tüzel kişilerde kurumlar vergisi mükellefi olmayı gerektirecektir.
Aynı şekilde; yetiştirilen bu haşhaşın çeşitl bileşenler yoluyla uyuşturucu maddeye çevrildiğini ve satıldığını düşünecek olursak, ticari faaliyet sebebiyle yine gelir veya kurumlar vergisi ödenmesi gerekecektir.
Özellikle uyuşturucu ile mücadelenin hız kazandığı bugünlerde, devletin, kanundaki bu hükmü pas geçmemesi, mücadeleyi güçlendirecektir diye düşünüyorum.
Zira bir uyuşturucu satıcısını hapse atmak, bir süre içeride yatırıp çıkarmak, çoğunlukla onu, girdiği yoldan döndürmeye yetmemektedir.
Ancak aynı kişiyi maddi olarak da vergi sopasıyla dövdüğünüzde, bu işi bir daha yapmaya yeltenemeyeceğini, yani işte bu şekilde “bacağının kırılacağını” pekâlâ söyleyebiliriz.
Cezaevine girmeyi delikanlılıktan sayan koca bir güruh olsa da vergi ödemekten kaçınmak milli sporumuz olduğu için bu yola başvurulması, mücadele açısından daha etkili bir yöntem olmaz mı?
Denemekte fayda var…

Önceki ve Sonraki Yazılar