Yunan adalarında gizemli maymunlar

Yunan adalarında gizemli maymunlar

Bir Yunan adasında bulunan Bronz Çağı resmi, binlerce kilometre uzaklıkta yaşayan Asya kökenli maymunu türünü betimliyor. Bulgu, uzak mesafelerle ayrılmış antik kültürlerin ticaret ve fikir alışverişinde bulunduğunu gösteriyor.

Yunanistan’ın Santorini adasında, Akrotiri’de bulunan duvar resminde, binlerce kilometre uzaklıkta yaşayan Asya kökenli maymunu türüne ait duvar çizimi bulundu. Ancak o zamanlar Yunanistan’da maymun yoktu. Duvar çiziminde yer alan maymunların çoğu, zeytuni babun gibi Mısır türleri olarak tanımlandı. Ancak, diğer maymunlar tanımlanamadı.

Pennsylvania Üniversitesi’nden Marie Nicole Pareja, gizemli maymun resimlerini yeniden incelemek için primatologlarla bir araya geldi. Pareja, “Primatologlar bu duvar resmine baktıklarında, hepsi hemen bu bir langur dedi.” Araştırma ekibi maymunu gri langur (Semnopithecus) olarak tanımladı. Ayırt edici kürkünün yanı sıra, maymunun kuyruğu karakteristik S şeklinde tutar vaziyette tasvir edilmişti.

Gri langurlar Güney Asya’da şu anda Nepal, Butan ve Hindistan olan yerlerde ve özellikle de İndus Vadisinde yaşıyorlar. Bronz Çağı boyunca bu bölge, o zamanın en önemli topluluklarından biri olan Indus Vadisi Uygarlığına ev sahipliği yapmıştı.

Girit Uygarlığı ve İndus, günümüzde Irak olan Mezopotamya bölgesinden bir başka Bronz Çağı medeniyeti üzerinden bağlantı sağlamış olabilir. Langurlar, hayvanat bahçeleri için Mezopotamya’dan ithal edilmiş olabilir.

Pareja, “Bu çok geniş kapsamlı, çok geniş alanlarla ilişkilerin ve ticaretin kanıtı.” diyor. Bronz Çağı’nda bile, görünüşte çok ayrı medeniyetler arasında çok fazla alışveriş yapıldığı görülüyor.