Adnan Menderes’in idam görüntülerini çocuklarımıza gösteren kişi kim?

Adnan Menderes’in idam görüntülerini çocuklarımıza gösteren kişi kim?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, uzaktan eğitimin ilk gününde Adnan Menderes’in idam görüntülerini çocuklara izleten sorumlunun bulunması amacıyla TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Kaya, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesini basın ile de paylaştı. Kaya, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Değerli Basın Emekçileri,

Koronavirüs salgını nedeniyle 23 Mart 2020 Pazartesi günü Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden başlatılan uzaktan eğitim uygulamasında, ders aralarında çocuklarımıza Adnan Menderes'in idam animasyonu ve şiddet içerikli görüntüler izletilip, ilahiler dinletilmiştir. İdam animasyonunun ve şiddet içerikli görüntülerin izletilmesi çocuklarımızın psikolojisini bozmuş, korku yaratmıştır.

Konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanliğina, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için bir soru önergesi verdim.

TBMM’YE SUNULAN SORU ÖNERGESİ

Koronavirüs salgını nedeniyle 23 Mart 2020 Pazartesi günü Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden başlatılan uzaktan eğitim uygulamasında, ders aralarında çocuklarımıza Adnan Menderes'in idam animasyonu ve şiddet içerikli görüntüler izletilip, ilahiler dinletilmiştir.

İdam animasyonunun ve şiddet içerikli görüntülerin izletilmesi çocuklarımızın psikolojisini bozmuş, korku yaratmıştır.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da kişisel sosyal medya hesabından EBA TV’de gösterilen idam görüntülerine ilişkin, “Bu yoğun süreçte üzülerek ifade ediyorum ki görev dağılımında kendilerine güvenerek denetleme ihtiyacı duymadığım ekibin hazırladığı etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum." açıklamasını yapmıştır.

Yapılan açıklama kamuoyunda, Milli Eğitim Bakanlığında, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a rağmen farklı işler yapan kamu görevlileri olduğu algısını yaratmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığının resmi hesaplarından öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve kamuoyuna yönelik bir açıklama da yapılmamıştır.

Velilerimiz, öğretmenlerimiz ve tüm kamuoyu görüntülere büyük tepki göstermiş; konunun uzmanları da görüntülerin çocuklarımızın ruh sağlığını bozacak nitelikte olduğunu açıklamıştır.

Bu bilgiler kapsamında;

Görüntülerin EBA TV’de gösterilmesine kim ya da kimler karar vermiştir?

Yayında sorumluluğu olan kişiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? İlgili kişiler görevden alınmış mıdır?

Sorumlu kişiler kamuoyuna açıklanacak mıdır?

Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı resmi hesaplarından kamuoyuna neden bir açıklama yapılmamıştır?

Milli Eğitim Bakanlığında, Milli Eğitim Bakanına rağmen iş yapan kamu görevlileri var mıdır? Varsa bu kişiler görevlerine devam edecek midir?

Çekilen görüntüler ne zaman, kimler tarafında ve ne amaçla hazırlanmıştır?

Bu görüntüler daha önce de okullarda öğrencilere gösterilmiş midir?

Yıldırım KAYA

CHP Genel Başkan Yardımcısı

Ankara Milletvekili