Bakan itiraf etti: 'Mevcut fiber altyapı uzunluğu 371 bin KM'

Bakan itiraf etti: 'Mevcut fiber altyapı uzunluğu 371 bin KM'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, TBMM’de devam eden 2020 bütçe görüşmeleri sırasında Türkiye’deki fiber altyapı sorununu gündeme taşıdı.

TBMM Genel Kurulu’nda dün gerçekleşen 2020 bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP’li Adıgüzel, Türkiye’de fiber altyapı sorununa dikkat çekti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK) 2019 Pazar Verileri 2. Çeyrek raporunda fiber altyapı uzunluğunun 364 bin km olarak belirtildiğine vurgu yapan Adıgüzel, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye ne yazık ki fiber altyapı konusunda geri kalmıştır. Afrika’nın geri kalmış ülkesi Gana’da bile 600 bin km fiber altyapı olduğu belirtiliyor. Türkiye açısından öyle bir geri kalmışlıktan bahsediyoruz ki Cumhurbaşkanı bile geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, fiber konusundaki şikayetlerini dile getirdi. Sadece Cumhurbaşkanı mı bu durumdan şikayetçi? Türkiye’nin telekomünikasyon tekelini elinde tutan firmalardan birinin CEO’su diyor ki ‘Fiberi yeterince yaygınlaştıramazsak 5G'ye geçsek bile iyi bir sonuç elde edemeyiz’. Sayın Bakan, herkes bu durumdan şikâyetçi de bunun sorumlusu kim? 17 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz. 17 yıldır en çok yatırımı yapan Bakanlık sizin. Peki, fibere gerekli yatırımları yapmanız için sizi engelleyen neydi?”

CHP’li Adıgüzel’in sorusuna yanıt veren Bakan, yaptığı açıklamada, 2010 yılından itibaren verilmeye başlanan fiber geniş bant hizmetinde abone sayısının 3,1 milyona ulaştığını belirterek; bu kapsamda 2015 yılı ilk yarısında 9 milyon olan erişilen hane sayısının bugün itibariyle 14 milyonu aştığını ifade etti.

Bakan Türkiye’deki fiber altyapı uzunluğunun ise 371.000 kilometreyi geçtiğini söyledi.

Bakan’ın cevabını değerlendiren Adıgüzel ise, Türkiye’nin mevcut fiber altyapısının 5G teknolojisi için yetersiz kalacağını belirterek; “Bakan ne yazık ki Türkiye’deki fiber altyapının 371 bin km’ye ulaşması ile övünüyor. Ama gelin görün ki Cumhurbaşkanı bile Türkiye’deki mevcut altyapının yetersizliğinden şikayet ediyor. Zaten dünya ile kıyaslandığı zaman Türkiye’nin bu alanda ne denli geri kaldığını görüyoruz. Bugün dijitalleşen dünyada, fiber optik; dijitalleşmenin temel araçlarından biri, internetin omurgası. Ama ne yazık ki Türkiye 17 yılda fibere gerekli yatırımı yapmadı. Ayrıca Bakan Türkiye’deki geniş bant abone sayısının arttığını söylese de bu rakamlar OECD ortalamasının çok gerisinde” dedi.

YURT HABER