CHP'li Pekşen: Şehit 'Uzman Çavuş'ların hakları verilmeli!

CHP'li Pekşen: Şehit 'Uzman Çavuş'ların hakları verilmeli!

CHP’li Pekşen, “Bu vatanı canları pahasına savunarak huzur ve güven içerisinde yaşamamızı sağlayan, TSK’nın en önemli unsurlarından Uzman Çavuşların, özlük hakları ve çalışma koşulları ile ilgili çok büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bu vatanı en zor şartlarda müdafaa eden ve bu uğurda şehit düşen Uzman Çavuşlarımızın hakları bir an önce yeniden düzenlenmelidir” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen TSK’nın önemli unsurlarından biri olan Uzman Çavuşların özlük hakları ve çalışma koşullarıyla ilgili TBMM’ye verdiği soru önergesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. 

Ortadoğu gibi çok zor bir coğrafyada güçlü bir ülke olarak var olmanın temel şartlarından birisinin de güçlü bir orduya sahip olmak gerektiğini vurgulayan Pekşen, “Vatanımızın ve milletimizin güvenliği ve bütünlüğü için güçlü bir ordu olmazsa olmazımızdır. Biz de hem personel hem de teknolojik imkanlar olarak böyle bir orduya sahibiz. Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman ülkemizin bekası için büyük bir mücadele yürütmektedir. Bu nedenle bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşayabiliyoruz.” dedi.

TSK’nın sınırımızdaki tehlikelere karşı çok başarılı harekatlar yaptığını belirten Pekşen, “Askerimiz çok zor şartlar altında çok büyük bir görevi icra ediyor. Sahip olduğumuz personel ve teknolojik gücümüz ile bize yönelecek her türlü tehdide karşı anında karşılık verilmektedir. Bu mücadelede cansiperane bir vaziyette vatanımızı savunan kahraman ordumuza başarılar dilerim. Bu mücadelede şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralanan gazilerimize de acil şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Ancak bu mücadelede en ön saflarda görev yapan ve TSK içerisinde çok önemli bir unsur olan Uzman Çavuşlarımızın gerek çalışma koşulları gerekse özlük hakları ile ilgili yaşanan bazı sorunlar var. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği için her türlü fedakarlığı gösteren bu kahraman askerlerimizin şartlarını iyileştirmek için de gayret göstermek bize düşüyor.” diye konuşan Pekşen, “Uzman Çavuşlarımızın sözleşmeli olarak görev yapmaları en önemli sorunlardan bir tanesidir. Gerekli çalışmalar yapılarak bir an önce Uzman Çavuşlara yönelik yeni bir personel rejimi oluşturmak gerekmektedir. Bizim can güvenliğimizi sağlayan askerimizin sözleşmeli olması ve güvencesiz olarak görev yapması kabul edilebilir bir durum değildir.” dedi.

Uzman Çavuşların özlük hakları ve çalışma koşulları ile ilgili TBMM’ye soru önergesi veren Pekşen, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye şu soruları yöneltti;

1)    3269 sayılı kanuna tabi ve sözleşmeli olarak görev yapan Uzman Çavuşlar neden kadrolu olarak istihdam edilmemektedir? 
2)    Uzman Çavuşların görevlerine dair bir çalışma yönetmeliğinin olmaması nedeniyle hiçbir güvenceleri olmadan görevlerine son verilebilmekte midir?
3)    Uzman Çavuşların Doğu ve Güney Doğudaki şark görev süreleri kaç yıldır? Geçici görevle yerine getirilen şark görevleri neden şark hizmetinden sayılmamaktadır?
4)    Uzman Çavuşlar sağlık nedeniyle sınıf değişikliği yapabilmektedirler mi? Sınıf değişikliği yapılamıyorsa sağlık sorunları yaşayan Uzman Çavuşların sözleşmeleri fesih ediliyor mu?
5)    Uzman Çavuşların kıdemleri rütbeden sayılmadığı için göreve yeni başlayan personel ile uzun yıllar görev yapmış personel aynı maaşı mı almaktadır?
6)    Uzman Çavuşlar; lojman, kamp, orduevi gibi TSK’nın personeline sunduğu hizmetlerden yararlanabilmekte midir? 
7)    Uzman Çavuşların hiçbir tazminat almadıkları ve emekli olduklarında maaşlarının yüzde 45’i oranında emekli maaşı aldıkları doğru mudur?
8)    Malulen emekli olan Uzman Çavuşların 1.100 TL (Bin yüz) maaş aldıkları doğru mudur?
9)    Görev süresini dolduran ancak yaş şartını dolduramayan Uzman Çavuşların emekli olabilmek için bekleme süresinde sivil memurluğa geçirildiği ve Uzman Çavuş olarak emekli olamadığı doğru mudur?