CHP'li Toprak: 'Duvara tosladınız'

CHP'li Toprak: 'Duvara tosladınız'

Türkiye’nin dikili ağacı olmadığı söylemlerine rağmen sanayi kuruluşlarının ve fabrikalarının satıldığını belirten Toprak, “Kaynak bulamayınca duvara tosladınız. Duvara toslayınca ne yaptınız Varlık Vergisi getirdiniz” dedi

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Toprak 2019 bütçesinin iflas ettiğini, 2020 bütçesinin de iflas edeceğini öne sürerek şunları söyledi: “Bu krizin sorumlusu esnaf değil. İşadamları değil. İşadamları mı dedi gidelim Suriye bataklığına girelim diye. Bu krizin sorumlusu sizin uyguladığınız yanlış ekonomi ve dış politikalardır. Beş tane paket açıkladınız. Hiçbir işe yaramadı. 2019 bütçesinde açık tutarı hedefiniz 80,6 milyar TL idi. Bu yıl Merkez Bankası’nın 38 milyar liralık kârını bütçeye aktardınız. Yetmedi 40 milyar liralık ihtiyat akçesini aktardınız. İmar Barışı’ndan, Bedelli Askerlik’ten gelen 19 milyarı da aktardınız etti 97 milyar TL. Buna rağmen bütçe açığı 100,7 milyar TL. Bu aktarılanlar olmasaydı 197-200 milyar TL açık. Kaynak bulamayınca duvara tosladınız. Duvara toslayınca ne yaptınız Varlık Vergisi getirdiniz. Varlık Vergisi Kasım 1942’de çıktı, 16 ay uygulandı ve vazgeçildi. Çünkü bir hataydı, hatadan dönüldü. Siz 77 yıl sonra yeniden Varlık Vergisi getirip, vatandaşın malına-mülküne göz diktiniz. Varlığı olan vatandaş bunu satınca zaten vergisini ödüyor. Böyle bir gecede torba yasalarla vatandaşın varlığına göz dikerseniz, bu ülkeye yabancı yatırımcı gelmez. Bankalardaki döviz mevduatı 230 milyar dolara dayandı. Böyle giderseniz, millet bankadaki parasını da yurt dışına çıkartacak” dedi.

NEDEN ÖZELLEŞTİRME YAPTINIZ

İktidarın sürekli şekilde muhalefeti “dikili bir ağacınız yok” diye eleştirdiğini anımsatan Toprak “Peki o zaman 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptınız. Bu ülkenin sanayi kuruluşlarını, fabrikalarını sattınız. Hani dikili ağaç yoktu? Sizin döneminizde bu ülkede bir tane 1 milyar dolarlık yabancı yatırım, KOBİ’lerin yolunu açan, ayağa kaldıran bir yatırım var mı? Söyleyin. En son Ford Otosan ondan bu yana bu çapta, büyüklükte bir yatırım yok. Yatırım olmayınca üretim yok. Üretim olmayınca işsizlik var. Ülke kötüye gidiyor. Buna önlem almamız lâzım. 2,5 milyon kişilik istihdam vaat ettiniz, aksine işsiz sayısı bir yılda 878 bin arttı, sisin resmi rakamınızla, hesap oyunları yapan TÜİK’in rakamlarıyla 4,5 milyona çıktı. Gerçek işsiz sayısı 8 milyon” diye konuştu.