CHP Milletvekilinden Orta Anadolu için kurtuluş reçetesi

CHP Milletvekilinden Orta Anadolu için kurtuluş reçetesi

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de düzenlediği basın toplantısında; İstanbul’a kanal projesi yerine Fırat sularının Anadolu’ya getirilmesi istedi.

CHP Milletvekili Gürer, “Kanal İstanbul ile İstanbul’un mevcut yükünün artacağı, göç alacağı, su kaynaklarının sorunlu kılınacağı, doğanın tahrip edileceğinbelirtiliyor. Bu proje yerine ülkenin bütünün geleceğini olumlu kılacak Fırat sularının Orta Anadolu’ya getirilmesi projesi gündeme alınmalıdır” dedi.

Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya illerini kapsayan Konya Ovası Projesi (KOP) bölgesinde 2 milyon 112 bin 273 hektar kuru tarım alanı bulunduğunu ve bölgenin tamamının sulanması için 15.286 milyar metreküp sulama suyuna gereksinim olduğunu belirten CHP Milletvekili, su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgede sulama suyunun yüzde 60 oranında yeraltı sularından karşılandığının altını çizdi.

YERALTI SULARI ÇEKİLİYOR

Kuyulardan elde edilen sulama suyunun giderek çekildiğini ve suyun elektrik enerjisi ile çıkarılıp kullanıldığını belirten Gürer, zamlarla birlikte elektriğin de tohum, ilaç, gübre, mazot kadar önemli bir girdiye dönüştüğünü belirtti.

Her yıl yaklaşık 3 metre düşen yer altı sularının çıkarma maliyetinin de her yıl arttığına dikkat çeken Fethi Gürer, bu sorunun giderek daha da büyümesi riski olduğunu belirtti.

FIRAT SULARI ORTA ANADOLU’YA TAŞINABİLİR

1990 öncesinde, DSİ’nin Fırat suyunu Orta Anadolu’ya taşıma çalışması yaptığını belirten CHP Milletvekili, “Fırat nehrinin yan kolu olan Karasu’dan terfi ettirilerek Kızılırmak nehrine su aktarılması, devriye edilen suların Kızılırmak yatağı vasıtası ile Hirfanlı Barajına taşınması ve buradan yine terfi yolu ile KOP bölgesine taşınması olası olduğu DSİ yaptığı çalışma ile olabilirliği belirlenmişti” dedi.

Projenin yeniden ele alınmasını isteyen Gürer, “Fırat Sularının Orta Anadolu’ya getirilmesi ile kurak alanların sulanması vasıtası ile ülke geleceği kalkınması ve kurtulmasının yolunu açacaktır” dedi.