CHP'li Gürer’den, ayrımcılık iddiası: “Patates alımında siyasi ayrımcılık yapılıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından, üreticilerin elinde kalan patateslerin satın alınmasında siyasi ayırımcılık yapıldığını öne sürdü.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından, üreticilerin elinde kalan patateslerin satın alınmasında siyasi ayırımcılık yapıldığını öne sürdü. Gürer, "Bazı bölgelerde AKP’li belde başkanlarının sosyal medya hesaplarından kimin ürününden ne kadar alınacağını, hangi kamyonlarda sevk edileceğini bir gün öncesinden yayınlıyor. Belde başkanı, il genel meclisi üyesi, hangi üreticiden ne kadar patates alımı yapılacağını facebook hesaplarından yayınlıyorlar" dedi.

CHP'li Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, patates üretiminin en çok yapıldığı illerden biri olan Niğde’nin bazı belde ve köylerinden gelen şikayetleri basın mensuplarına aktardı. Gürer, “Şeyhler, Divarlı, Orhanlı, Yeşilgölcük gibi yerleşim birimlerinde, patates alımında siyasi ayırımcılık yapıldı. Bu siyasi ayırımcılıkta o kadar rahat davranıyorlar ki AKP’li belde başkanları sosyal medya hesaplarından, yarın için kimden ne kadar patates alımı yapılacağını, hangi kamyonlarla sevkiyatının yapılacağını bir gün öncesinden ilan ediyor” diye konuştu. Gürer, şunları söyledi:

1 LİRAYA MAL OLDU, 25 KURUŞA BİLE SATILAMADI

Patatesle ilgili Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamadan sonra 10 Nisan itibariyle Toprak Mahsulleri Ofisi patatesle ilgili alım kararı vermişti. Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre 1 milyon 200 bin ton patates 250 bin ton soğan depolardaydı. Daha sonra bakanlık 230 bin ton patatesin ve 50 bin ton soğanın depolarda olduğunu söyledi. Buradaki rakamsal karışıklık hala giderilmiş değil. Niğde de bile 300 bin ton patates depoda kaldı.

PATATES ALIMINDA DAHİ, KAMUOYUNA AÇIKLANAN YAPILAMIYOR: Bizler bölgede depoları gezdik. Çiftçilerle konuştuk. Patatesle alımlarında kamuoyuna açıklanın ne yazık ki gerçekleşmediğini gördük. Davul zurnayla karşılanan patates üreticisinden alınırken bazı bölgelerde ayrım yapıldı. TMO alım için depolara girmedi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği eliyle patates alımı yapıldı. 85 kuruş olarak açıklanan fiyat 60 kuruştan çiftçiden alındı 25 kuruş ise file, çuval, işçilik ve diğer giderler için değerlendirildi.

FİLİZLENMİŞ PATATESLER NE OLACAK?

Patates alımı yapılacağı açıklandıktan sonra üreticiler depolardaki ürünü çıkarıp çuvallamaya başladı. Asıl sorun burada başlıyor. Hali hazırda çuvallanmasına rağmen sevk edilmemiş tonlarca patates var. Bu ürünler geri depoya alınamaz. Bu ürünler birkaç gün daha dışarıda kalırsa filizlenecek. TMO diyor ki ‘üreticiden alıp sevkini yaptığım ürün, çürürse, filizlenirse iade ederim ve masrafları da üreticiden geri alırım’ diyor. Şimdi üreticiler arasında böyle bir kaygı da oluştu.

SOSYAL MEDYA HESABINDAN BİLE İLAN YAPIYORLAR

Bazı bölgelerde AKP’li belde başkanlarının sosyal medya hesaplarından kimin ürününden ne kadar alınacağını, hangi kamyonlarda sevk edileceğini bir gün öncesinden yayınlıyor. Bu durumu vali beye aktardım. Vali bey müdahale edeceğini söyledi. Ancak uygulamanın halen devam ettiği yönünde duyumlar alıyorum. Belde başkanı, il genel meclisi üyesi, hangi üreticiden ne kadar patates alımı yapılacağını facebook hesaplarından yayınlıyorlar. Ayrıca üreticilerden 25 ton için 1750 TL tutarında stopaj vergisi alınıyor.

MAĞDUR OLAN ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

TMO’nun depolarda çürümeyen ve halen filizlenmemiş ürünleri seçerek alıyor. Alım için 6 aydır bas bas bağırıyoruz. Bugüne kadar alım yapılmış olsaydı ürünler çürümeyecekti. Şimdi filizlenme aşamasına gelmiş ürünün sahibinin durumu ne olacak? Bir an depolarda kaldığı için filizlenmeye başlayan ya da ürünü çürüyen üreticiye mağdur olduğu için destekleme yapılması gerekiyor. Destek sağlanmazsa ciddi anlamda sıkıntı olur. Borçlarını ödeyemezler. İlaç, gübre, mazot, yer altından çıkarılan suyun fiyatı katlanarak artıyor. Maliyet artıyor. Bu nedenle çiftçi tarımdan uzaklaşıyor. Bu sorunun çözümü için mağduriyet yaşayan patates üreticisi mutlaka desteklenmeli.

CUMHURBAŞKANI DUYSUN

Çiftçiler diyor ki, ‘Sayın Cumhurbaşkanının bu durumdan haberi olsa mutlaka müdahale eder’ diyor. Cumhurbaşkanının haberi yoksa işte buradan haber veriyoruz. Bölgede patates alımında ayrımcılık yapılıyor. Arkası güçlü olan, partiyle bağı olan, belde başkanı, il genel meclisi üyesi ile ilişkisi olanın patatesi öncelikli alınıyor. Diğer çiftçilerin patatesi şu anda çuvallanmış şekilde bekletiliyor. Bu ürünler geri depolara da konulamaz. Güneşi gördüğü için filizlenme başlamış oluyor ve patates çürümeye yüz tutuyor.