İYİ Partili Çıray: 'NATO Zirvesi tam fiyaskoydu'

İYİ Partili Çıray: 'NATO Zirvesi tam fiyaskoydu'

İYİ Partili Aytun Çıray yaptığı basın açıklamasında "NATO Zirvesi, AKP'nin büyük fiyaskolarından biri olarak tarihe geçecek" ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Çıray, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında NATO'nun 70. yılı vesilesiyle Londra'da üye devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren NATO Zirvesi'nin, dün yayımlanan bildirgeyle noktalandığını anımsattı.

Uluslararası dengelerin sarsıldığı, siyasi ve askeri güçler arasındaki ilişkilerin belirsizlik içine girdiği kritik bir dönemde gerçekleşen bu önemli zirvenin "Türkiye açısından tam bir başarısızlık ve fiyaskoyla sonuçlandığını" söyleyen Çıray, şöyle konuştu:

"NATO’nun 70. Yılı vesilesiyle Londra’da üye devlet ve hükümet başkanlarının bir araya getiren NATO Zirvesi dün yayımlanan Bildirgeyle noktalandı.

Uluslararası dengelerin sarsıldığı, siyasi ve askeri güçler arasındaki ilişkilerin belirsizlik içine girdiği kritik bir dönemde gerçekleşen bu önemli zirve… malesef Türkiye açısından tam bir başarısızlık ve fiyaskoyla sonuçlandı.

Buna üzüldüğümüzü ve milli gururumuzun zedelendiğini ifade etmek isterim.

Bu tespitimizin elbette Sayın Erdoğan ve AKP’liler tarafından kabul edilmeyeceğini biliyoruz.

AKP’nin etkisindeki yeni medya düzeni içinde de gerçeklerin ters yüz edilerek ‘algı yönetimi’ ile servis edileceği aşikâr. Nitekim dün akşam saatlerinden itibaren bu servis başladı.Ancak bu kez mızrak, hiçbir çuvala sığdıramayacak kadar uzun!

NATO üyesi ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarının, İttifakın kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla katıldıkları toplantıda alınan kararlar, Sayın Erdoğan’ın ve AKP yönetiminin hiçbir iddiasının ve talebinin gerçekleşmediğini açıkça ortaya koymuştur.

Bunun en temel nedeni de üzülerek söylüyorum, sayın Cumhurbaşkanı ve onun dış politika anlayışından kaynaklanmaktadır. Dış politikada önemli unsurlardan birisi katılacağınız toplantıların mahiyetini ve anlamını doğru değerlendirmektir. NATO’nun 70. Yılı vesilesiyle yapılan Zirvede önem taşıyan başlıca husus ortak bir bildiri yayınlanabilmesiydi. Çünkü, dünyanın içine girdiği yeni süreçte ittifakın üyeleri NATO’ya verilecek katkıların niteliği ve ölçeği konusunda farklı düşünüyorlardı. NATO üyesi Baltık ülkelerinin Rusya tehdidine karşı yeni bir konseptle savunma planı,

bu toplantının en önemli gündemiydi.

Sayın Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı, daha NATO Zirvesine gitmeden önce Türkiye’de YPG-PYD’nin NATO tarafından terör örgütü olarak tanınmadığı takdirde,

Baltık Ülkeleri için hazırlanan savunma planını veto edeceklerini sert bir dille ilan ettiler.

Ancak YPG/PYD’nin bırakın NATO üyesi ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmalarını… Tartışma masasına bile gelmediği NATO yetkililerince açıklandı.

Yani ne olduysa oldu, Sayın Cumhurbaşkanı Trump tarafından hep olageldiği üzere ikili görüşmeler esnasında bir şekilde ikna edildi. NATO’nun Baltık Ülkeleriyle ilgili savunma planı oybirliği ile geçti ve bizimkiler hiçbir engel çıkarmadılar. Bildirgede tek bir cümleyle dahi YPG’den bir terör örgütü olarak söz edilmesini sağlayamadılar.

Şimdi Sayın Cumhurbaşkanına soruyoruz:

Trump tarafından bu kadar kolay ikna edilecektiniz de neden veto kartını masaya sürdünüz?

NATO Zirvesinin asli önemini ve anlamını neden doğru değerlendiremediniz?

Şimdi, onlar tanımasalar da biz YPG’yi terör örgütü olarak görmeye devam edeceğiz, diyorsunuz…

YPG’nin terör örgütü olduğunu gösteremediğiniz bu heyet bir gün size,hiçbirimizin göremediğini görüyorsanız gördüğünüz halüsinasyon olmasın derse ne diyeceksiniz?