İYİ Partili Örs: “Rantçıların değil, halkın sesini duyun”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Rize'nin İkizdere ilçesindeki taş ocağının çevresel tahribata neden olacağına dikkat çekerek, "Rantçıların değil halkın sesine kulak verin. Bu feryadı artık duyun ve İkizdere’deki doğa katliamını durdurun" dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Rize'nin İkizdere ilçesindeki taş ocağının çevresel tahribata neden olacağına dikkat çekerek, "Ne diyor İkizdereli; 'İkizdere’ye taş ve toz ocağı istemiyoruz, çay fabrikası istiyoruz. Turizm cenneti İkizdere’yi cehenneme çevirmeyin.' Rantçıların değil halkın sesine kulak verin. Bu feryadı artık duyun ve İkizdere’deki doğa katliamını durdurun" dedi.

 

Örs, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Rize'nin İkizdere ilçesinde yaşanan çevre katliamına tepki gösterdi. Örs, “Köylülerin tepkisine rağmen, taş ocağının yapılacağı bölgeye ulaşmak için orman içinden yol açmaya başlayan dozerler, ağaçları söktü. Ağaçlarda bulunan arı kovanları parçalandı. Çalışma sırasında köylülerin evlerine giden kaynak su boruları da kırıldı. Tüm bu olanlara karşı iktidar mensupları bırakın susmayı adeta taş ocağı firmasının avukatı gibi davranıyor. Yüzde 90 seviyesinde oy aldığınız bir ilçede vatandaşlarımızı, haklı tepkilerinden dolayı terör örgütleri birlikte anmak, iktidarın kendine oy veren kitlelere dahi ne kadar uzak olduğunun göstergesidir" diye konuştu.

Örs, şunları söyledi:

İKİZDERE’YE TAŞ VE TOZ OCAĞI İSTEMİYORUZ, ÇAY FABRİKASI İSTİYORUZ

İyidere lojistik limanı inşaatının taşının temin edilmesi için açılacak taş ocağına karşı İkizdere halkının verdiği mücadele devam ediyor. Çünkü İkizdereliler şunu biliyorlar ki eğer bu taş ocakları faaliyete geçerse bu vadi asla eski haline dönmeyecek. Hatıraları ile beraber mevcut yaşam da taş ocakları ile beraber yok olup gidecek. 'cennete gitmek için, ölmeyi beklemeyin. İkizdere’ye gelin. Yaşarken cennet görün' diyen yöre halkı yeşil vadinin doğal güzelliğinin yok olacağını, köylerinin ellerinden gideceğini düşünüyor. Çünkü; yüzlerce yıldır var olan ata ocakları sönecek.  Halk göç etmek zorunda kalacak. Bölgenin binlerce yılda oluşan doğal, coğrafi yapısı, dengesi bozulacak. Bölgeye özgü endemik bitki örtüsü, flora ve faunası yok olacak. Bu durumu kabullenemeyen yöre halkı günlerdir söz konusu alanda nöbet tutuyor.

ALİ-CENGİZ OYUNU

Ormanları yaylaları ile dereleri gölleriyle, deniziyle cennet bir köşe olarak ifade edilen doğu Karadeniz’de birbiri ardına yapılan HES’ler, maden arama faaliyetlerinde olduğu gibi burada da Ali-Cengiz oyunu var.  Yılda 100 bin metreküp taş çıkarılması planlanan projede nakliye için kullanılacak yol tamamen ormanlık alan içinde olup, alternatif bir güzergâh belirlenmemişti. Şirketin proje dosyasına koyduğu başka bir bölgeye ait fotoğrafı, İskencederesi’ne aitmiş gibi sunduğu iddiası var. Bu araştırılmalıdır. Söz konusu alan, kayın ve kestane ağaçlarıyla kaplı bir orman arazisidir. Projenin tamamı orman arazisindedir. Hal böyle iken taş ocağında ısrar edilmesi yapılması hangi akla hizmet etmektedir?  İkizdereli vatandaşlarımız 'lojistik liman, yol ve benzeri yatırıma değil, yanlış yer seçilen taş ocağına karşıyız' diyorlar.  Bölgede halkı hayat damarlarının kesileceklerine inanıyorlar. Ve yetkililerin de bunu görmesini, duymasını istiyorlar. Bu projeden vazgeçilmesini talep ediyorlar.  Bölgede Türk Bayrakları ile donattıkları ağaçlarda bu nedenle günlerdir nöbet tutuyorlar. Bölge sakinleri 'önceleri atalarımız kendilerini vahşi hayvanlardan korumak için ağaçların üzerine çıkardı. Şimdi biz ağaçları korumak için ağaçların üzerine çıktık' diyorlar. İktidar sahipleri halkın bu haklı tepkilerine kulak versinler.

İKTİDAR KENDİNE OY VEREN KİTLELERE UZAK

Acele kamulaştırma kararı verilen, dünyada koruma altındaki 200 vadiden biri olan Rize’nin İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi’nde iş makineleri çalışmaya başladı. Köylülerin tepkisine rağmen, taş ocağının yapılacağı bölgeye ulaşmak için orman içinden yol açmaya başlayan dozerler, ağaçları söktü. Ağaçlarda bulunan arı kovanları parçalandı. Çalışma sırasında köylülerin evlerine giden kaynak su boruları da kırıldı. Tüm bu olanlara karşı iktidar mensupları bırakın susmayı adeta taş ocağı firmasının avukatı gibi davranıyor. Haklı tepkilerini dile getiren vatandaşlarımızı terör örgütleri ile ilişkilendirme gayreti içine düşmüşler. İkizdere’de 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın oyu neredeyse yüzde 90 sevilerinde. Yüzde 90 seviyesinde oy aldığınız bir ilçede vatandaşlarımızı, haklı tepkilerinden dolayı terör örgütleri birlikte anmak, iktidarın kendine oy veren kitlelere dahi ne kadar uzak olduğunun göstergesidir.

BU FERYADI ARTIK DUYUN

İktidar mensuplarına sesleniyorum. Sorunun başlangıcından beri bir gün dahi olsa, gitmediğiniz ya da gidemediğiniz İkizdere’de milletin talep ve şikayetlerini dinleyin.  Ne diyor İkizdereli; 'İkizdere’ye taş ve toz ocağı istemiyoruz, çay fabrikası istiyoruz. Turizm cenneti İkizdere’yi cehenneme çevirmeyin. 'Rantçıların değil halkın sesine kulak verin. Bu feryadı artık duyun ve İkizdere’deki doğa katliamını durdurun. İktidardan ihale almada dünya sıralamasına girenlerin yanında olmayın! Ağacını, ormanını, deresini, gelecek nesillere bırakma derdinde olan milletin yanında olun.”