İYİ Partili Türkkan, adalet politikalarına eleştiri: “Anayasa’ya bakmak yerine, talimat beklenen dönemde…”

İYİ Partili Türkkan, adalet politikalarına eleştiri: “Anayasa’ya bakmak yerine, talimat beklenen dönemde…”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, iktidarı adalet politikaları üzerinden eleştirerek, "Karar verecek hakimin önündeki kanuna, anayasa bakmak yerine yukarıdan gelecek bir talimatı beklediği bir dönemde ülkede adaletten bahsedemezsiniz " dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, iktidarı adalet politikaları üzerinden eleştirerek,  "Karar verecek hakimin önündeki kanuna, anayasa bakmak yerine yukarıdan gelecek bir talimatı beklediği bir dönemde ülkede adaletten bahsedemezsiniz " dedi.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) 7 üyeyi belirlemek için dün toplandı. Komisyon toplantısında konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, şöyle konuştu:

"MAHKEMEDE İŞİ OLAN AVUKAT MI ARIYOR, HAKİME ULAŞABİLECEK SİYASİ AKRABA MI"

“Adalet ve Kalkınma Partisi’nin çıkış öyküsüne baktığımızda bir adalet arayışıyla başlamıştır. Bu öykü doğru bir öyküydü. Türkiye'de adaletin ciddi anlamda sıkıntıya düştüğü, demokrasiye ara verildiği, demokrasiye gasp edildiği bir dönemde adalet arayışıyla çıkan bir öyküsü vardı. Fakat muktedir olmak öyle bir hâle getirdi ki iktidarınızın 19'uncu yılında adaletin firar ettiği bir döneme denk geldik. Burada komisyon üyeleri dahil olmak üzere çevrenize lütfen bir sorun. Herhangi bir mahkemede işi olan bir arkadaşınız, bir dostunuz, bir eşiniz iyi bir avukat mı arıyor, o hakime ulaşabilecek bir siyasi akraba mı arıyor?”

“KARAR VERECEK HAKİMİN YUKARIDAN GELECEK TALİMATI BEKLEDİĞİ BİR DÖNEMDE ÜLKEDE ADALETTEN BAHSEDEMEZSİNİZ”

İYİ Partili Türkkan, karar verecek hakimin önündeki kanuna, anayasa bakmak yerine yukarıdan gelecek bir talimatı beklediği bir dönemde adaletten bahsedilemeyeceğini söyledi. Türkkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Buradan yola çıkarsanız adalet sisteminin Türkiye'de hukuku, adaleti ne hâle getirdiğine dair çok iyi bir örnek bulabilirsiniz. Karar verecek hakimin önündeki kanuna, anayasa bakmak yerine yukarıdan gelecek bir talimatı beklediği bir dönemde ülkede adaletten bahsedemezsiniz. Gündüz karar veren bir hakimin, akşam sosyal medya trolleri gibi paylaşım yaptığı bir sistemde adaletten bahsetmek çok zor.”

Türkkan; komisyon salonunda bulunan iktidar partisi milletvekillerine seslenerek, “Hazin olan bir şey daha söyleyeceğim size: Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu 19'uncu yılında, en çok adalete ihtiyacı olduğu bir döneme doğru hızla gidiyorsunuz. Bu adalet belki de yarınlarda en çok size lazım olacak, gerçekten öyle" dedi.

"DAHA FAZLA SESİN DUYULDUĞU BİR ALT KOMİSYON KURULMASININ DAHA UYGUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Alt komisyondaki üye sayısının 15 kişi olması için çağrı yapan Türkkan, şunları söyledi:

“Bugün bu seçimi yaparken lütfen siyasi taassupla hareket etmek yerine, Türkiye'de adalete olan güvenin daha fazla tesis edilmesi için tercihlerinizi o yönden kullanınız, rica ediyorum. Burada alt komisyonun kurulması konusunda yapılan tartışmalara bakıyorum '5 kişi mi olsun, 10 kişi mi olsun?' Arkadaşlar 15 kişi olsun. Daha çok kişiyle temsil edilmesinde ne zarar var? Yani daha çok insanın kanaat belirtmesinde, sistemi doğruya götürmek açısından katkısı olur mu? Olur. O zaman siyasi taassubu bir tarafa bırakıp daha fazla sesin duyulduğu, daha çok tekliflerin görüşüldüğü bir alt komisyon kurulmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.”

Konuşmaların tamamlanmasının ardından önergelere geçilen komisyonda, AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan önergeyle 5 kişiden oluşan bir alt komisyon kurulmasına karar verildi. Alt komisyona, AKP’den İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç seçildi.