Kani Beko: ‘Gaziemir’deki nükleer atık tehlikesi devam ediyor’

Kani Beko: ‘Gaziemir’deki nükleer atık tehlikesi devam ediyor’

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Gaziemir'de en az 12 yıldır bulunan nükleer atıklara ilişkin Bakanlığın hangi adımlar attığını, radyasyon ölçümlerini, çevreye verdiği zararları, önlemleri, cezaları ve ölüm sonuçlarını sordu.

CHP’li Beko, “Gaziemir ilçesinde yaşayan hemşerilerimin sağlığı 12 yıldır nükleer atık tehditi altında. Yetkililere sesleniyorum; insan hayatı bu kadar ucuz mu? Bir an önce köklü bir çözüm getirilmezse tehlikenin boyutlarının büyümesi kaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulundu.

Gelen cevapta, bölgedeki sorunun devam ettiğini gösteren yanıtı paylaşan Beko, “İzmir İli, Gaziemir İlçesinde, 1940 yılında (2000 yılında vefat eden) Hasan Yavaş tarafından kurulan ve işletilen Aslan Avcı Döküm San. ve Tic. A.Ş 'de işletme arazisine cüruf gömüldüğü bildirilmiştir. 2007 yılında alınan numune sonuçlarına göre atığın niteliği TEHLİKELİ olarak belirlenmiştir” deniliyor. Bu da tehlikenin devam ettiğini göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Çevreyi kasten kirletme sorumluluğunun Enerji Bakanlığı’nın bünyesinde olan TAEK’e ait olduğu bilgisi ise gelen yanıtta şöyle dile getiriliyor: “2005 yılında radyoaktivite tespit edilmesi sonrasında, konuya ilişkin yetki ve sorumluluk Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na geçmiştir. Fabrika sahasında TAEK tarafından inceleme yapıldığı, radyoaktif kaynak olarak Europium 152 tespit edildiği bildirilmiştir.”

YURT HABER