Meclis Başkanı Şentop’tan “Soykırım” değerlendirmesi: “Değişen tek şey siyasi karar”

Meclis Başkanı Şentop’tan “Soykırım” değerlendirmesi: “Değişen tek şey siyasi karar”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD Başkanı Joe Biden’ın “Ermeni soykırımını tanıyacağı” yönündeki iddialar hakkında; “Değişen tek şey siyasi karar olup, tarihi bir kanıt bulunmadığı aşikardır" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD Başkanı Joe Biden’ın “Ermeni soykırımını tanıyacağı” yönündeki iddialar hakkında; “Değişen tek şey siyasi karar olup, tarihi bir kanıt bulunmadığı aşikardır” dedi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Asala terör örgütü tarafından şehit edilen diplomat ve ailelerinin gömütlerini ziyaret etti. Şentop, Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki ziyaretin ardından 1915 olaylarına ilişkin açıklama yaptı.

mustafa-sentop-2.jpg

“TARİHİ DEĞİŞTİRME ÇABALARI KESİNTİYE UĞRATILDI”

Büyükelçilik düzeyinde işlenen cinayetlerin pek çoğunda katil zanlılarının bulunamadığını, bulunsa dahi yıllar sonra serbest kalarak cezalarını tamamlamadıklarını söyleyen Şentop, “Türkiye olarak, failleri bulunamamış şehitlerimizin soruşturma dosyalarının yeniden açılması için devlet nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Ermeni çevreleri tarafından dünyanın birçok ülkesinde Türkiye’ye karşı yürütülen karalama kampanyası ile tarihi değiştirme çabaları, bilimsel tezler ve tarihi deliller ile defalarca kesintiye uğramıştır” dedi.

“TARİHİ BİR KANIT BULUNMADIĞI AŞİKARDIR”

ABD Başkanı Joe Biden’ın “Ermeni soykırımını tanıyacağı” yönündeki iddialar hakkında Şentop, “ABD’nin 2021’de bu konuya ilişkin alacağı siyasi tutum, değişikliğin özde değil, yalnızca yeni yönetimde ve bu yönetimin tavrında olduğunu ortaya koyacaktır. 2021’de neyin değiştiğini, ortada konuya dair yeni bir kanıt veya yeni bir bilgi mi olup olmadığını sormak gerekmektedir. Bu soruların cevabı hepimizin malumudur. Değişen tek şey siyasi karar olup, tarihi bir kanıt bulunmadığı aşikardır. ‘Soykırım’, kapsamı son derece belirli, kullanımı çok somut şartlara bağlanmış uluslararası hukuk kavramıdır. Açıkça tanımlanmış bir suça işaret eden bu kavram, 1948 Soykırım Sözleşmesi’nde belirtildiği üzere, yalnızca yetkili bir mahkemece hüküm altına alınabilir. İddia edildiği gibi 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanımlanabilmesi için hukukta öngörülen koşulların hiçbiri mevcut değildir” diye konuştu.

“SÖYLEM, NORMALLEŞMEYE GÖLGE DÜŞÜRMEKTEDİR”

Şentop, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine gölge düşürdüğünü şu sözlerle aktardı:

“Ermeni tarafının tarihi gerçeklere aykırı olarak kabullendiği ve diğer ülkelere kabul ettirmeye çalıştığı söylem, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çabalarına ve hatta diğer ülkeler ile ilişkilerine gölge düşürmektedir. Umuyoruz ki bu yaklaşımlar ve söylemler artık son bulur. Biz Türkiye olarak barış zemininde uzlaşabilmek için çeşitli adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Şentop, HDP’nin 1915 olaylarına ilişkin açıklaması ile ilgili olarak da “Ne zaman hasımları Türkiye aleyhine bir tavır içine girse HDP onlarla hareket ediyor” dedi.

“SİYASİ BİR AÇIKLAMA OLARAK KALACAKTIR”

Şentop, Biden’in böyle bir açıklama yapması durumunda, “siyasi bir açıklama olarak kalacağını” söyledi ve “Herhangi bir hukuki temeli yoktur” dedi. Şentop, "Türkiye'de eğer tarihi konular bu şekilde siyasi kararlarla ortaya konacaksa, Türkiye'nin de Amerikan tarihine dair herhalde bir yasama döneminin bütününü kaplayacak kararlar alma zamanı vardır. Bu konuda en kirli tarihi olan ülkelerden birisi de ABD'dir” diye konuştu. Şentop, şunları söyledi:

“2005’te Başbakan olarak görev yaptığı sırada, Sayın Cumhurbaşkanımız, Ermeni tarafına tarihi gerçekleri aydınlatmak üzere tarafsız bir Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiştir. Bu teklif, hala masada olmasına rağmen, Ermenistan şu ana kadar çağrılarımıza yanıt vermemiştir. Türkiye, tarihin bu döneminin bilimsel tartışmasına hazır, istekli ve buna muktedir bir ülkedir."