Taksici esnafı kaderine terk edilmiş durumda

Taksici esnafı kaderine terk edilmiş durumda

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan ZEYBEK, Devletin Koronavirüs’e karşı aldığı tedbirlerin taksici esnafının dertlerine derman olmadığını ve süreç devam ederken alınan yeni kararlarla da taksici esnafının her geçen gün biraz daha kapsam dışında bırakıldığını belirterek acil çözüm talebinde bulundu.

“Taksici esnafı kaderine terk edilmiş durumda” diyen CHP İstanbul Milletvekili Gökan ZEYBEK; sözlerini şöyle sürdürdü:

“ACİL YAKIT DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR”

“İstanbul’da 17.395 taksimiz bulunmakta. Covid19 tedbirleri kapsamında uygulanan tek-çift plaka çalışma kararı nedeniyle her 1 Taksi ayda 15 gün çalışmaktadır. Her araçta çift şoför çalıştığını düşünürsek 1 şoför 1 ay boyunca toplam 7 gün çalışmaktadır. Buna ek olarak da hafta sonları sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışamamaktadırlar. Ayda ortalama 5-6 gün çalışan taksici esnafı bırakın evine ekmek götürmeyi, aracının yakıtını bile karşılamakta zorluklar yaşamaktadır. Öncelikle; esnafımıza can suyu olacak yakıt desteği ivedilikle sağlanmalıdır.”

“YASAK GÜNLERİNDE HER DURAKTA 2’ŞER ARAÇ BULUNDURULMALIDIR”

Bununla birlikte; hafta sonları uygulanan ve bir süre daha devam edeceği öngörülen sokağa çıkma yasağı süresince hem taksici esnafının mağduriyetini bir nebze de olsa gidermek, hem de kamu çalışanlarının, vatandaşların acil, hayati ihtiyaçların karşılanması için sokağa çıkma yasağı süresince duraklarda 2’şer araç bulundurulması kararının alınmasını teklif ediyorum.

“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİDİR”

Taksici esnafınızın büyük çoğunluğu kısa çalışma ödeneği kapsamının dışında kalmaktadır. Son 60 gün hizmet akdine tabi olmak ve son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olmak gibi kriterlerinin daha geniş kitleleri kapsayacak şekilde revize edilmesi ve şartların yumuşatılması gerekmektedir.

“ÖTV MUAFİYETİNİN SÜRESİ UZATILMALIDIR”

Taksici esnafımıza geçtiğimiz yıllarda sunulan ÖTV muafiyetinin süresi dolmuştur. Sürenin uzatılması taksici esnafımızın elini rahatlatacaktır. Bu zor günleri en az hasarla atlatması ve geleceğe umutla bakabilmesi adına önemli bir karar olacaktır.

“60 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TAKSİCİ ESNAFININ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF TUTULMASI GEREKMEKTEDİR”

65 yaş ve üzerindeki taksici esnafımız kanun gereği direksiyon başına geçememektedir. Bunun yanında; Covid19 sebebiyle 60 yaş ve üzerinin sokağa çıkma yasağını yan yana koyduğumuzda, 61-62-63 ve 64 yaşlarındaki taksici esnafımız Covid19 yasağına takıldığı için evden çıkamamakta ve çalışamamaktadır. Bu konudaki mağduriyetin de ivedilikle ortadan kaldırılacak düzenlemenin yapılması gerekmektedir.