TBMM’den ABD Başkanı Biden’i kınama… “Bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz”

TBMM’den ABD Başkanı Biden’i kınama… “Bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz”

TBMM’de AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla, ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamasını kınayan tezkere kabul edildi.

TBMM’de AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla, ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamasını kınayan tezkere kabul edildi. Tezkerede, “Başkan Biden'in, 1915 olayları hakkında yaptığı açıklamanın halkları kutuplaştırmaktan, radikal-aşırıcı çevrelerin gündemini desteklemekten ve nefret söylemlerini cesaretlendirmekten başka bir amaca hizmet etmeyeceği açıktır. Bu çerçevede, Başkan Joe Biden’ın tarihi gerçeklerle bağdaşmayan, milletimizin vicdanını derinden yaralayan bu hatalı açıklamasını değiştirmeye, başta Türk ve Ermeni halkları olmak üzere bölge halkları için barış, istikrar ve güven içinde yaşama çabalarını desteklemeye ve ikili ilişkilerimiz üzerinde kaçınılmaz olarak olumsuz etkiler yapacak bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz” denildi.

TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü birleşimi gergin başladı. AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, önce HDP’nin “Ermeni soykırımı ile yüzleşin” yönünde ifadeler içeren bildirisine tepki gösterdi sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Erdoğan konuştu, bırakın aslanı, kedi gibi miyavlama sesi geldi” ifadelerini eleştirdi.

Akbaşoğlu, “Cumhurbaşkanımız aslanlar gibi konuşmuştur” dedi. Akbaşoğlu, CHP ve İYİ Parti’ye yönelik sözleri de tartışma yarattı. CHP ve İYİ Parti'den sert tepki gelmesiyle tansiyon yükseldi ve oturuma 5 dakika ara verildi.

Aranın ardından HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Hakaretlerinizi iade ediyorum. ‘Rusya’ya söyleseydiniz Almanya, Fransa’ya söyleseydiniz.’ Ekşi ayran çabuk köpürür, sizin haliniz budur. Bu topraklarda yaşanmış acıları paylaşalım diyoruz, çağrımız budur” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ABD Başkanı Joe Biden'in “soykırım” nitelendirmesini kınayan tezkere, kısa süreli gerginliğin ardından TBMM Genel Kurulu’na sunuldu. Tezkere; AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi.

Yarın Resmi Gazete’de yayınlanacak olan tezkerede, Biden’ın açıklamasının kınandığı, reddedildiği ve yok hükmünde olduğu belirtildi.

“AKILDIŞI VE SORUMSUZ ADIM”

106 yıl sonra gelen bu açıklamanın sebebinin küçük çıkarlar doğrultusunda ABD’nin Ermeni lobilerinin baskılarına boyun eğmesi olduğu vurgulanan tezkerede, “Tarihi gerçeklerle bağdaşmayan bu açıklama, halklar arasında yakınlaşmaya hiçbir katkı sağlamayan akıldışı ve sorumsuz bir adımdır. Türkiye, 1915 olaylarının bağımsız uzmanlar ve tarihçiler tarafından araştırılmasını savunmuş, bu amaçla 2005 yılında Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş ve arşivlerini tüm dünyaya açmıştır. Türkiye'nin bu kadar açık, kendinden ve tarihinden emin, iş birliğinden yana ve bilimsel gerçeklerin ortaya çıkmasını arzulayan tavrının altında, 1915 olaylarının gelişim sürecini ve sonuçlarını yakinen bilmesi, uzak ve yakın geçmişinde hiçbir zaman belli bir halka toptan düşmanlık yapmamış olmasının özgüveni vardır. Bu bağlamda, hiçbir politikacının ve hükümetin tarihinin araştırılmasından kaçınmayan, tam tersine 1915 olaylarına ilişkin münferiden ya da birlikte yapılacak tüm araştırmaları destekleyen Türkiye'ye söyleyecek sözü olamaz” denildi.

“KARARDAN DÖNMEYE DAVET EDİYORUZ”

“Soykırım” tanımının; kapsamı son derece belirli, kullanımı çok somut şartlara bağlı, uluslararası hukuk kavramı olduğu açıklanan tezkerede, 1915 olaylarının hukuken “soykırım” olarak tanımlanabilmesi için gereken şartların hiçbirinin mevcut olmadığına vurgu yapıldı. Tezkerede, “Bölgemizde kalıcı ve sürdürülebilir barışım sağlanması, halkların refah ve emniyet içinde yaşaması için samimi gayret göstermek gerekirken, Başkan Biden'in 1915 olayları hakkında yaptığı açıklamanın halkları kutuplaştırmaktan, radikal-aşırıcı çevrelerin gündemini desteklemekten ve nefret söylemlerini cesaretlendirmekten başka bir amaca hizmet etmeyeceği açıktır. Bu çerçevede, Başkan Joe Biden’ın tarihi gerçeklerle bağdaşmayan, milletimizin vicdanın derinden yaralayan bu hatalı açıklamasını değiştirmeye, başta Türk ve Ermeni halkları olmak üzere bölge halkları için barış, istikrar ve güven içinde yaşama çabalarını desteklemeye ve ikili ilişkilerimiz üzerinde kaçınılmaz olarak olumsuz etkiler yapacak bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.