Toprak: Salgın bahanesiyle muhalefeti toptan susturmak istiyorlar

Toprak: Salgın bahanesiyle muhalefeti toptan susturmak istiyorlar

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, hükümetin torba yasayla sosyal medyaya getirmeyi planladığı yeni denetleme maddelerine sert tepki gösterdi.

“İktidarın salgın bahanesi ardına gizlenip, yeni “torba yasa” teklifiyle sosyal medyayı baskı altına alarak bitirme hamlesine girişmesi, demokratik hakları tümüyle kısıtlama çabasıdır” diyen Toprak, “toplumsal muhalefetin nefes alabildiği, görüş ve eleştirilerini dillendirdiği son soluk borularının da kesilmek istendiği anlaşılıyor” şeklinde devam etti.

CHP Milletvekili Erdoğan Toprak şöyle dedi:

“İktidarın Koronavirüs ile mücadele kapsamında hazırladığı yeni Torba Yasa teklifi taslağı, teklif metninin satır aralarına gizlenen kritik düzenlemelerde gerçek amacın salgınla ekonomik mücadele değil, salgın bahanesiyle demokratik hakları kısmak olduğu açığa çıktı! Bunlar arasında merkezi yurt dışındaki sosyal ağ sağlayıcılara yönelik yaptırım, yargı, ceza maddeleri öne çıkarken, toplumsal muhalefetin nefes alabildiği, görüş ve eleştirilerini dillendirdiği son soluk borularının da kesilmek istendiği anlaşılıyor.

5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun” da değişiklikler öngören torba yasa teklifiyle, Türkiye’de en az 1 milyon takipçisi olan sosyal ağ sağlayıcılarına, yasa yürürlüğe girdikten sonra en geç 30 gün içinde “resmi temsilci atama” zorunluluğu getiriyor.

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) sosyal ağ sağlayıcıları üzerindeki denetim yetkilerini alabildiğine genişleten düzenlemeler arasında, BTK’ya gerektiğinde inceleme ve denetim yapma, polis ve diğer kamu kurumlarından destek alma imkânı getiriliyor. Bu çerçevede;

+ FİŞLEME: Twitter, Facebook, Instagram, YouTube vb. sosyal ağ sağlayıcıları BTK’nın yanı sıra adli ya da idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim, yargı kararı, erişim yasağı ve silme emri vb. taleplerin gereğinin yerine getirilmesi, başvuruların yanıtlanması için tam yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Belirlenen kişilerin isimleri, iş ve ikamet adresleri BTK'ya bildirilecek.

+ GİRİŞ YA DA ERİŞİM ENGELİ: BTK, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğini yüzde 59 oranında daraltabilecek. Temsilci belirlenmezse, Sulh ceza hakimliğinin kararına rağmen 30 gün içinde de bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.

+ PARA CEZASI: Sosyal ağ sağlayıcı, içeriklerle ilgili olarak kişiler tarafından yapılacak başvurulara da, başvurudan itibaren en geç 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacak. Cevap vermediği takdirde en az 100 bin TL en fazla 1 milyon TL arasında para cezasına çarptırılacak.

+ MUHBİR: Sosyal ağ sağlayıcının temsilcisi, Türkiye’deki kullanıcıları ve kendilerine yapılan başvurularla ilgili olarak BTK'ya düzenli şekilde rapor sunacak!

+ YÜKÜMLÜ: Ayrıca hukuka aykırılığı hakim ya da mahkeme kararıyla tespit edilen içeriği, bildirime rağmen 24 saat içinde kaldırmayan ya da erişimini engellemeyen sosyal ağ sağlayıcıları doğabilecek maddimanevi zararların tazmin edilmesiyle yükümlü olacak.

Yazılı ve görsel medya üzerindeki iktidar kontrolünün ulaştığı boyutlar dikkate alındığında, muhalefetin yegâne mecra olma konumuna gelen sosyal medyaya yönelik bu kısıtlayıcı, fişlemeye yönelik düzenleme hazırlığı “baskıcı parti” ve “polis devleti” anlayışının bir yansımasıdır!

Kişisel verilerin Türkiye’de depolanması ve BTK ile paylaşılarak düzenli rapor verilmesi düzenlemesinin ardındaki amaç: “Muhalefeti Kontrol Altında Tutmak ve Susturmak!”

Mevcut sosyal ağların ağırlıklı olarak faaliyette bulunduğu yer ABD. Bunlar kullanıcı bilgilerini, kullanıcılarının, isim, adres, cep telefonu, e-posta adresi vb. paylaştığı bilgileri ABD'de tutuyorlar ve kimseyle kolay kolay paylaşmıyorlar. Bugüne kadar bu kullanıcı bilgilerini kısmen reklam şirketleriyle ve yönetimle paylaştığı ortaya çıkan facebook, büyük prestij yitirdi ve ağır tazminatlara mahkûm edildi.

İktidar Partisi, bu düzenlemeyle;

+ Sosyal ağlardaki kullanıcı bilgilerine kolayca erişmek, muhalif hesapları, eleştirel mesaj paylaşanları, anonim hesaplar üzerinden yaygın paylaşımlarla kendisine karşı muhalefet edenleri tespit etmek,

+ Takibe almak, fişlemek, engellemek ve nihayet gözaltı ya da tutuklamaya gitmek,

+ Hesap sahiplerini öğrenmek için sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’deki kullanıcıların hesap ve kimlik bilgilerini, şifre bilgilerini Türkiye’de tutma mecburiyeti getirerek ele geçirmek, istiyor.”