Akıllı şehirler, yüzde 50 tasarruf ettiriyor

Akıllı şehirler, yüzde 50 tasarruf ettiriyor

Türkiye’de sokak lambaları akıllı aydınlatma çözümleri ile yenilendiğinde lamba başına yüzde 50 tasarruf edilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak. Şu anki oran ise yüzde 55. Şehirler kalabalıklaştıkça hem yaşam kalitesini iyileştiren hem de tasarruf sağlayan uygulamalara ihtiyaç artıyor. Bu nedenle son yıllarda öne çıkan akımlardan biri de akıllı şehirler. Akıllı şehirler, şehirlerde yaşayan insanların hayatını kolaylaştırırken çevreye duyarlı uygulamalarla tasarruf edilmesini de sağlıyor. Örneğin sensörler sayesinde akıllı otopark çözümleri hayata geçirilerek hızlıca boş park yerleri bulunabiliyor. Akıllı bina otomasyon sistemleri ile de bina içindeki insan sayısına göre klimalar ayarlanabiliyor, kullanılmadığı zamanlarda ışıklar söndürülebiliyor.

Enerji alanındaki en yaygın akıllı şehircilik uygulamaları ise akıllı sokak aydınlatmaları olarak öne çıkıyor. Türkiye’de yaklaşık 7,5 milyon sokak lambası bulunuyor. Bu lambalar akıllı aydınlatma çözümleri ile yenilendiğinde lamba başına yüzde 50 tasarruf edilmesi bekleniyor.