AP'den AB'ye tansiyonu yükseltecek çağrı: Rusya'yı SWIFT'ten tamamen çıkarın

AP'den AB'ye tansiyonu yükseltecek çağrı: Rusya'yı SWIFT'ten tamamen çıkarın

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya ve Belarus'un SWIFT sisteminden tamamen çıkarılması için Avrupa Birliği'ne (AB) çağrı yapılmasını içeren kararı kabul etti.

Avrupa Parlamentosu'nun kararında "Avrupa Parlamentosu, Rusya ve Belarus'u SWIFT sisteminden tamamen çıkarma ve ilgili işlemleri gerçekleştirmek için SWIFT'e alternatif sistemler kullanan bankalara karşı ikincil yaptırımlar uygulama çağrısı yapıyor" dendi.

Kararda, Rusya'dan petrol ve gaz ithalatının kısıtlanması, AB ülkelerinin Rusya'yayeni yaptırımlar yapmasının yasaklanması, tüm Rus bankalarının Avrupa finans sisteminden çıkarılması çağrısı da yer aldı.

AP'nin Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatını ve Belarus'un buna katılmasını kınadığı kararda "AP, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı yasa dışı, mesnetsiz ve haksız askeri saldırganlığını ve işgalini, Belarus'un bu saldırganlığa katılımını en kararlı şekilde kınıyor. Rusya ekonomisi ve askeri-sınai endüstrisi stratejik olarak zayıflatılmalı ve böylece Rusya'nın gelecekte uluslararası güvenliği tehdit etme kapasitesi azaltılmalı" ifadelerine yer verildi.

"Rusya, özel operasyon sırasında Ukrayna'nın altyapısına verdiği zararı tazmin etmelidir. Rusya, sivil tesisler ve meskun binalar da dahil Ukrayna altyapısının tahrip edilmesinin yanı sıra önemli ekonomik kayıplardan sorumludur ve saldırgan eylemlerinin neden olduğu zararı telafi etmek zorunda kalacaktır" diye devam eden karar, 13 ret oyuna karşılık 637 oyla kabul edilirken 26 parlamenter çekimser oy kullandı.