Apple WWDC 22'de iOS 16, macOS, iPadOS, watchOS ve tvOS tanıtımı... Macbook Air'ın fiyatı ne kadar?

Apple WWDC 22'de iOS 16, macOS, iPadOS, watchOS ve tvOS tanıtımı... Macbook Air'ın fiyatı ne kadar?

Apple'ın düzenlediği ve her yıl geleneksel hale getiriği geliştirici konferansı WWDC 22'de işletim sistemleri iOS, macOS, iPadOS, watchOS ve tvOS'in yeni versiyonlarının tanıtıldı.

Apple WWDC 22'yi resmen başlattı. Tüm dünyanın merak içinde beklediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC 22) Türkiye saati ile 20:00'de başladı. 

WWDC 22'DE YENİ İŞLETİM SİSTEMİ SÜRÜMLERİ TANITILDI

Teknolojiseverlerin merakla takip ettiği WWDC 22'de yeni işletim sistemi sürümleri iOS 16, iPadOS 16, WatchOS 9 ve MacOS Ventura, M2 çipi ve yeni MacBook Air tanıtıldı.

Etkinlik öncesi birçok sızıntı yapılmış ve bu sızıntılarda Apple'ın etkinlikte yazılımlara ağırlık vereceği iddia edilmişti. Bu nedenle açılış konuşmasında iPhone, iPad, Apple Watch ve Mac gibi ürünlerin yeni işletim sistemi sürümleri olacak iOS 16, iPadOS 16, WatchOS 9 ve yeni MacOS'un tanıtılması ön görülüyordu.

640xauto-3.webp

İŞTE APPLE'IN WWDC 22 TANITIMI

Etkinliğin açılış konuşması Apple CEO'su Tim Cook'un karşılama konuşmasıyla başladı. Cook, WWDC'nin ruhuna uygun bir şekilde geliştiricilere hitap etti.

İOS 16 LANSMANI! iPHONE'LARA GELECEK iOS 16'NIN ÖZELLİKLERİ BELLİ OLDU

Apple, etkinlikte ilk olarak konuyu yeni kişiselleştirme özellikleri sunacak olan iOS 16'ya getirdi. iPhone'lara gelecek yeni işletim sistemi sürümü iOS 16'nın özellikle kilit ekranında değişiklikler yapacağı görüldü.

Buna göre, kilit ekranındaki saatin renginde ve yazı fontlarında değişiklik yapılabilecek. Bu daha önceki iOS sürümlerinde görmediğimiz bir değişiklik olarak dikkat çekti.

Beklendiği gibi iOS 16 ile kilit ekranına widget desteği de geldi. iOS 16 ile birlikte kilit ekranında çeşitli değişiklikler yapılabilecek. Böylece kilit ekranınızı kendinize göre ayarlayabileceksiniz.

HARİTALARDA YENİ DÖNEM

Apple, haritalar uygulamasında da yeniliğe gitti. Yeni haritalar, Türkiye'nin dahil olmadığı 11 ülke için duyuruldu. Google Haritalar'ın rakibi olan Apple'ın haritalar uygulamasına durak ekleme özelliği de getirildi. Çok duraklı yönlendirme ile 15 durağa kadar ayarlama yapabiliyorsunuz. Yeni ayrıntılı haritalar, scooter gibi şeylerin de kolay bir şekilde bulunmasını sağlıyor.

640xauto-2.webp
GİZLİLİK VE VERİ GÜVENLİĞİ

iOS 16'da gizlilik konusunda da geliştirmeler yapan Apple, Safety Check özelliğini duyurdu. Şiddet gören insanlar düşünülerek tasarlanan bu özellik, paylaşım ayrıntılarını kapatmanıza olanak tanıyor. Bilgilerinizin artık size zarar verebilecek birinin elinde olmadığından emin olmanıza izin veriyor.

EV VE CARPLAY

Akıllı ev ürünlerinin uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayacak matter duyuruldu. Ev uygulaması, akıllı cihazlarınızın daha kolay kurulumu ve yönetimi için yeniden tasarlanmış. Ekranın üst kısmında neler olduğuna dair genel bir bakış sunan klima, ışıklar ve daha fazlası gibi yeni kategoriler var. iPhone'a ek olarak, yenilenen Ev uygulaması iPad ve Mac'e geliyor. CarPlay'de ise büyük geliştirme var. CarPlay artık gösterge paneline de taşınıyor. Böylece CarPlay ile gösterge ekranınızı da yönetme imkanı geliyor.

WATCHOS 9 TANITILDI! İŞTE APPLE WATCH'LARA GELECEK SON ÖZELLİKLER

Apple iOS 16'dan sonra vakit kaybetmeden WatchOS 9'a geçti. WatchOS 9'da dört yeni saat yüzü var.

Ayrıca, yenilenmiş Siri arayüzüne ve bildirimlere sahip olacak WatchOS 9'da Siri aracılığıyla yeni Podcast'ler aramanıza ve eklemenize izin veren bir Podcast uygulaması da mevcut. Apple Watch'un Fitness uygulaması, iOS 16 aracılığıyla iPhone'a geliyor.

Sağlık verilerinizi WatchOS 9 ile doktorunuza da gönderebiliyorsunuz. Veriler PDF olarak paylaşılıyor. Buna ek olarak artık WatchOS 9 ile birlikte Apple Watch üzerinden ilaç takibi yapılabiliyor. Kameraya ilacınızın etiketini okuttuğunuzda ilaçlarınız ekleniyor. İlaç uygulaması, sizi ilaç etkileşimleri konusunda uyarabilecek de.

640xauto-002.webp

M2 ÇİPİ TANITILDI! MAC'LER GÜÇLENİYOR

WatchOS 9 sonrası sıra Mac'lere geldi. Apple'ın yeni nesil Apple Silicon çipi M2 tanıtıldı. Önceki M serisi işlemciler gibi enerji verimliliğine odaklayan M2'de 20 milyar transistör bulunuyor. M2, 8 çekirdekli bir CPU ve 10 çekirdekli bir GPU ile geliyor. M2, M1'e oranla GPU konusunda yüzde 35 daha güçlü.

640xauto-4.webp

APPLE YENİ MACBOOK AIR'I TANITTI

Uzun süredir beklenen yeni MacBook Air sonunda görücüye çıktı. Apple, WWDC 22 açılış konuşmasında yeni MacBook Air'ı tanıttı. MacBook Pro vari bir tasarıma sahip olan yeni MacBook Air 4 farklı renk ile geliyor. 13.6 inçlik "çentikli" Retina Liquid ekrana sahip olan yeni MacBook Air, tıpkı yeni MacBook Pro'larda olduğu gibi MagSafe'i de geri getiriyor. 1080p çözünürlüğünde yeni bir kameraya yer veren 1.23 kg ağırlığındaki yeni MacBook Air, hızlı şarj desteğine de sahip. Tabii ki, M2 ile satın alınabilecek.

İŞTE YENİ MACBOOK AİR'IN FİYATI

Yeni MacBook Air'ın başlangıç fiyatı 25.999 TL olarak açıklandı. Ayrıca, M2'nin 13 inç MacBook Pro'ya geleceğini de belirtelim. Onun başlangıç fiyatı ise 27.999 TL. Hem M2'li 13 inç MacBook Pro hem de M2'li yeni MacBook Air gelecek a Türkiye'ye gelecek.

iOS 16 NE ZAMAN ÇIKACAK? 
iOS 16 da dahil olmak üzere tüm yeni işletim sistemi sürümlerinin geliştirici betaları bugün çıkacak. Herkese açık bir beta gelecek ay kullanıma sunulacak. Sonbaharda ise tüm kullanıcılar için yayınlanacaklar.

iOS 16'YI ALACAK iPHONE MODELLERİ
iPhone 13
iPhone 13 mini
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone SE (2. nesil veya daha yeni modeller)