Avustralya'da bebek dinozor kemikleri bulundu

Avustralya'da bebek dinozor kemikleri bulundu

Avustralya'da yapılan araştırmalarda ilk kez bebek dinozorlara ait olduğu belirlenen kemiklere rastlandı. Bebek dinozorların yumurtadan henüz çıkmış ya da yuvaya bağımlı oldukları tahmin ediliyor.

Bugüne kadar yapılan arkeolojik kazılarda olağan şekilde dinozorlara dair birçok bulguya rastlandı. Ancak araştırmacılar, Avustralya'da ilk kez bebek dinozorları keşfettiler. Victoria'nın güney kıyıları boyunca ve Yeni Güney Galler şehrinin Lightning Ridge kasabasının yakınındaki birkaç alanda, bebek dinozor kemikleri bulundu.

Araştırma, New England Üniversitesi'nin Paleoscience Araştırma Merkezi ve Lightning Ridge'deki Avustralya Opal Merkezi'nden paleontologlar tarafından yapıldı. Çalışmada çıkarılan kemikler o kadar küçük ki, yumurtalarındayken ölen dinozorlara ait olduğu düşünülüyor. Victoria'da bulunan ve daha büyük olan kemikler, yumurtadan henüz çıkmış ve muhtemelen yuvaya bağımlı dinozorlara ait.

Kemikler, küçük gövdeli ornithopod dinozorlarından geliyor ve Lightning Ridge'deki aynı ekip üyeleri tarafından keşfedilen Weewarrasaurus türüne benzer. Ornithopod iki bacaklı, otçul bir tür ve büyüdüğünde yaklaşık 20 kg ağırlığına erişiyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bebek dinozorlar öldüklerinde yaklaşık 200 gramdı.