Beethoven'in 10. Senfonisi'ni yapay zeka tamamlayacak

Beethoven'in 10. Senfonisi'ni yapay zeka tamamlayacak

2020 yılında doğumunun 250’inci yıl dönümü kutlanacak olan ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven’in, bitiremeden hayata gözlerini yumduğu 10. Senfonisi yapay zekâ tarafından tamamlanacak.

2020 yılında doğumunun 250’inci yıl dönümü kutlanacak olan ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven’in, bitiremeden hayata gözlerini yumduğu 10. Senfonisi yapay zekâ tarafından tamamlanacak. Alman basınında yer alan habere göre, aralarında müzikologlar, besteciler, bilgisayar bilimleri uzmanları ve piyanist Robert Levin’in bulunduğu uluslararası bir grup, 10. Senfoni’yi tamamlamak üzere bir araya geliyor. Yapay zekâ tarafından tamamlanacak olan 10. Senfoni’nin Beethoven’in doğduğu kent Bonn’da, Beethoven Orkestrası tarafından 28 Nisan 2020’de seslendirilmesi planlanıyor.

EKSİK KISIMLARI TAMAMLAYACAK

1770-1827 yılları arasında yaşayan ve 10. Senfoni üzerinde çalışırken hayatını kaybeden Ludwig van Beethoven’dan bu eserle ilgili olarak sadece bazı notlar ve taslaklar bulunuyor. Proje için geliştirilen yapay zeka, uluslararası bilim insanlarından oluşan ekibin Beethoven’ın diğer eserlerinden yola çıkarak hazırladığı bir algoritmaya göre 10. Senfoni’deki eksik kısımlarını tamamlama denemelerine başladı.

Kaynak: kulturpostasi.com