Belki de yüz binlerce insanın canı kurtulacak! Google'ın sistemi depremi önceden haber verdi

Belki de yüz binlerce insanın canı kurtulacak! Google'ın sistemi depremi önceden haber verdi

Google Türkiye, depremi önceden haber veren sistemi ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Açıklamaya göre gece saatlerinde meydana gelen İzmir depremi önceden bilindi.

Google'ın belki de yüz binlerce insanın hayatını kurtaracak girişimi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Android telefon kullanıcılarının uygulama olarak indirebileceği Google'ın Android Deprem Uyarıları Sistemi ile ilgili depremi önceden uyarma çalışmaları devam ediyordu.

İZMİR DEPREMİ İÇİN UYARI GİTTİ

Dün meydana gelen İzmir'deki 4.4 büyüklüğündeki depremler çalışmanın meyve verdiği açıklandı. Google'ın depremi saniyeler öncesinden haber veren sistemi kullanıcıları önceden uyardı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Depremi önceden haber veren sistem, tamamen Android cihazlara uyumlu biçimde çalışıyor. Google’ın altyapısına bağlı olan bu sistem, Android telefonlarda bulunan ivmeölçerlerin bir anlamda sismometre olarak çalışmasına imkân sağlıyor. Bir bölgede sallantı hissedildiğinde, yaşanan sallantıya ilişkin veriler, Google Cloud üzerinden hızlı şekilde gönderiliyor. Bu sallantı verileri ise, yalnızca prize takılı ve sabit olan Android telefonlardan elde ediliyor.

DEPREMİN ETKİ ALANINA DAHİL OLAN KULLANICILAR 60 SANİYEDE BİLDİRİM ALIYOR

Android telefonların gönderdiği verilerin işlenmesinden sonra ise Google, sallantının tahmini şiddetini ve büyüklüğünü tespit ederek depremin muhtemel etki alanını da hesaplıyor ve etki alanına dahil olan tüm Android kullanıcıları, depremin merkez üssüne bağlı olacak biçimde 60 saniye içinde bildirim alıyorlar. Ancak 60 saniyelik bir sürenin ne kadar yeterli olacağı tartışma konusu olurken, uzmanlar daha detaylı çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan Google Türkiye, AFAD ile de iş birliği yaparak sistemin gelişmesi için ortaklık yapıyor.

SİSTEMİ NASIL KULLANABİLİRSİNİZ?

Google’ın ücretsiz olan Android Deprem Uyarıları Sistemi’nden faydalanmak için telefonunuzdaki Android sürümünün 6.0 ve üzeri olması gerekiyor. Ayrıca konum hizmetleri açık olmalı ve deprem uyarı sisteminin aktif olması lazım. 

Sistemi telefonunuzda aktifleştirmek için Ayarlar > Konum servisleri > Deprem uyarıları aşamalarını izleyebilirsiniz. Öte yandan deprem anında nasıl bir uyarıyla karşılaşacağınızı görmek için de, aynı sayfada ‘Tanıtımı göster’ seçeneğine tıklayabilirsiniz.