Cep telefonlarınız büyük tehlike altında! Ancak böyle korunabilirsiniz

Cep telefonlarınız büyük tehlike altında! Ancak böyle korunabilirsiniz

Cep telefonları için yeni casus alarmı verildi. Öyle ki bu casusun sızması için tıklamanıza bile gerek yok. Uzmanlar ise bundan korunmanın yolunu açıkladı.

Kanadalı teknoloji şirketi olan Citizen Lab, herhangi bir bağlantıya tıklamaksızın iOS işletim sistemine sahip telefonlara sızan ve hiç fark ettirmeden arka planda çalışarak bilgi toplayan bir casus yazılım tespit etti.

TIKLAMADAN BİLE SIZIYOR

Toronto Üniversitesi bünyesinde, internet açıklıkları ile güvenlik tehditleri üzerine çalışmalar yapan Citizen Lab'in uzman araştırmacılarından John Scott-Railton, sosyal medya uygulaması X'te telefonlara sızan yeni bir casus yazılım hakkında önemli bilgiler paylaştı.

iOS TELEFONLAR TEHDİT ALTINDA

Scott-Railton, söz konusu yazılımın tıklama, dokunma veya herhangi bir eki açmaya gerek olmaksızın, iOS işletim sistemine sahip iPhone, iPad, Mac ve Apple Watch gibi cihazlara bulaşabildiğini açıkladı.

O SÜRÜMDE TEHLİKE

Araştırmacılar, yaptıkları incelemede, iOS'un son sürümünü (16.6) kullanan iPhone kullanıcılarına ait verilerin, casus yazılım dolayısıyla tehlikede olabileceğini duyurdu.

ACİL GÜNCELLEME ÇAĞRISI

Şirket, kötü niyetli yazılımın bulunmasının ardından bulguların Apple şirketine bildirildiğini duyurdu. Apple ise yeni bir güncelleme yayınlayarak, olası tehditleri engelleme amacıyla tüm kullanıcıları, "acil olarak cihazlarını güncellemeye" çağırdı.

TELEFONUNUZ SAVUNMASIZ KALABİLİR

Apple tarafından yapılan açıklamada, şirketin pek çok ürününü tehdit eden CVE-2023-41064 ve CVE-2023-41061 adlı casus yazılım kodlarının, "cihazları saldırılara karşı savunmasız bırakabileceği" belirtildi.

GÜVENLİK AÇIĞINDAN BÖYLE KORUNUN

Öte yandan Kanadalı teknoloji şirketi Citizen Lab, kullanıcıların bu güvenlik açığından nasıl kaçınacağının yollarını anlattı...

Şirket, bu ve bunun gibi karmaşık dijital tehditlere hedef olabilecek kullanıcılar için tasarlanan, 'Kilit Modu'nun açılmasının en etkili yöntemlerden biri olduğunu açıkladı.

KİLİT MODU NEDİR?

iPhone ürünlerinde bulunan; kim oldukları veya yaptıkları iş nedeniyle karmaşık dijital tehditlere hedef olabilecek kişiler için tasarlanmış, isteğe bağlı açılıp kapatılabilen, bir tür koruma kalkanıdır.

Kilit Modu'na ulaşmak isteyenler bu adımları izlemelidir:

"Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Kilit Modu'na gidin, sonrasında Kilit Modu'nu Aç'a dokunun ve sistemi aktive edin."