ChatGPT yaratıcısı: Yapay zeka insanlığı yok edebilir

ChatGPT yaratıcısı: Yapay zeka insanlığı yok edebilir

ChatGPT'nin yaratıcılarından biri, yapay zeka gelişiminin yıkıcı düzeyde sonuçlar doğurma potansiyeli olduğunu açıkladı.

ChatGPT'nin yaratıcılarından biri, yapay zeka gelişiminin yıkıcı düzeyde sonuçlar doğurma potansiyeliyle ilgili uyarıda bulunan ve gittikçe kalabalıklaşan araştırmacıların arasına katıldı.

Halihazırda, yapay zeka üzerine çalışmalar yapan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Alignment Araştırma Merkezi'ni yöneten eski OpenAI çalışanı Paul Christiano, bu teknolojinin insanlığın yok olmasına yol açması ihtimalinin kayda değer seviyede olduğuna inandığını söyledi.

Paul Christiano

Christiano'nun iddia ettiği üzere asıl tehlike, yapay zeka sistemleri insanların bilişsel kapasitesine ulaşıp onu aştığında ortaya çıkacak. Dr. Christiano bu an geldiğinde "kıyamet ihtimalinin 50/50" oranında olduğunu öngörüyor.

Bankless isimli podcast'te konuşan Christiano, "Epey büyük bir mesele olan yapay zeka sistemlerinden, değişimin bir nevi hızlandığı bir noktaya aşağı yukarı bir yıllık sürede geçileceğini düşünme eğilimindeyim. Bunun ardından hızlanma daha da artacak ve bu böyle devam edecek" dedi.

Christiano, "Yapay zekanın birdenbire ortaya çıkıp herkesi öldürmesinden ziyade, her yere çok sayıda yapay zeka yerleştirmemiz sonucu ölmemiz daha muhtemel ... [Ve] Tanrı korusun, eğer herhangi bir nedenle tüm bu yapay zeka sistemleri bizi öldürmeye çalışırsa, bunu kesinlikle yaparlar" diye ekledi.

Independent Türkçe