Çocuklarınızı bu cep telefonu uygulamalarından uzak tutun! Dikkat çok tehlikeli!

Çocuklarınızı bu cep telefonu uygulamalarından uzak tutun! Dikkat çok tehlikeli!

Günümüzde teknolojiye erişim küçük yaşlara kadar indi. Artık birçok çocuğun elinde cep telefonu var. Ancak her şey gibi bu durumun da çocukları için dezavantajları var. Bazı uygulamalar var ki çocuklardan kesinlikle uzak tutmanız gerekiyor.

Teknolojinin günümüzde geldiği nokta nedeniyle 7'den 70'e artık birçok elektronik ürünü basit bir biçimde kullanabiliyoruz. Özellikle akıllı telefonlar en kolay erişilen ve küçük yaşta çocukların dahi bilinçli şekilde kullanabildiği teknolojik ürünler olarak karşımıza çıkıyor.

best-social-media-platform-for-your-brand.jpg

Ancak akıllı telefonları kullanırken, bu cihazlara indirilen kimi uygulamalar çocuklar için son derece tehlikeli olabiliyor.

İşte çocuklar için tehlikeli olan ve çocukların mutlaka uzak durması gereken cep telefonu uygulamaları:

SNAPCHAT

Kaybolan mesaj özelliğiyle bir dönemin trendi haline gelen ve hali hazırda hala milyonlarca kullanıcısı bulunan Snapchat uygulaması, çıplak fotoğrafların anlık olarak paylaşılması ve paylaşılan konumu doğrudan göstermesi, kişisel güvenliği tehdit edebilir. Özellikle yasa dışı madde satışı için birtakım kişilerce de kullanılan bu uygulamada çocukların kötü yola çekilmesini önlemek son derece önemli.

60e99b84ebfe3.jpg

INSTAGRAM

Sosyal medya devi Instagram da küçük yaş çocuklar için son derece tehlikeli olabilmektedir. Özellikle müstehcen görüntülerin de rahatlıkla paylaşılabildiği mecrada çocuklarınız, taciz içerikli mesajlara, çıplaklık içeren görüntülere maruz kalabilir.

145452365-img20220609013952.webp

DISCORD

Genellikle oyun oynayan çocuklar arasında popüler bir program olan Discord'ta farklı grup ve sunucuların oluşturulabilmesi, uygulama üzerinden iletişim ağının genişlemesi ve arkadaş çevresi edinilebilmesi kötü niyetli kişilerle de çocuklarınızın karşılaşma ihtimalini arttırıyor. Bark'ın 2021 yıllık raporunda Discord, zorbalık, intihar düşüncesi, vücut sergileme ve birçok tehlikeli noktada kendisini en tehlikeli platformların içinde buldu. 

60d12fc27af5072698b1178f.webp

YİK YAK

Yik Yak, son 10 yılın çocuklar arasında en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları arasına girdi. Anonim bir sohbet uygulaması olan Yik Yak'ta gerçek isim ve fotoğraf bulunmuyor.

Özellikle okul kampüslerinde popüler hale gelen Yik Yak, akran zorbalığının en çok görüldüğü uygulamalardan biri olarak aktarılıyor. Anonim kullanımıyla Yik Yak orman yangını vb. dezenformasyonların da sıkça yapıldığı uygulama olarak biliniyor.

yik-yak.jpg

AMONG US

Bilgisayar ve telefonlarda birçok çocuğun oynadığı Among Us isimli uygulama, gizli katili bulma temalı bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyunda kimin sahtekar olup olmadığına dair acil durum toplantıları düzenlemek üzere bir metin sohbet odası bulunuyor. 

Sohbet sansürlenebilirken tamamen kapatılmıyor. Oyunda kullanılan küfür ve şiddet içeren dil, yabancılarla ve yetişkinlerle oynandığında farklı sorunlara yol açabilir.

among-us.webp

TWITTER

Elon Musk'ın satın aldığı Twitter da çocuklar için tehlikeli olabilecek uygulamalardan biri. Birçok farklı hesabı içinde barındıran sosyal medya devi, müstehcen ve şiddetli içerikli paylaşımlarla çocukların yayın akışına düşebilmekte ve bu durum çocukları doğrudan etkileyebilmektedir.

twitter-icon-line-connection-circuit-board-1379-891.webp

OMEGLE

Anonim bir şekilde videolu iletişim kurulan uygulamada yabancı ve erişkin birçok kişi cinsel organını sergileyebilmekte. Müstehcen görüntülerle karşılaşma olasılığının mümkün olduğu Omegle, çocuklar için son derece tehlikeli bir uygulama olabilir.

omegle.jpg

HOOP

Hoop uygulaması, arkadaş eşleştirme uygulaması olan Tinder'ın Snapchat ile buluşturulmuş hali gibi. Uygulama 12 yaşından küçük çocukların yabancılarla bağlantı kurmasına olanak sağlar. Yetişkinlerin de kullandığı uygulama, rahatsızlık veren görüntülerin çocuklarla karşı karşıya gelmesine neden olabilmektedir.

hoop.jpg

KİK

Kik, ücretsiz ve anlık mesajlaşma/sohbet uygulamasıdır. Kik uygulaması için şirket tarafından 13 yaş ve üstü çocuklar için uyarıda bulunuluyor. App Store ise bunu 17 yaşından küçük çocuklar için uygunsuz olarak kategorize ediyor. Kik uygulaması da yabancı ve kötü niyetli kişilerle çocuklarınızın karşı karşıya gelebilme ihtimali yüksek uygulamalardan birisi.

kik.jpg

VAULT APPS

Vault Apps, fotoğraf ve dosyaların depolanmasında kullanılır. Bu uygulamanın en dikkat çeken özelliği çalışan bir hesap makinesi olması. Uygulamayla birlikte telefon veya tablette bulunan bir dosya ya da fotoğraf gizlenebilir. Uygulamaya giriş içinse şifre gereklidir. Kasa uygulamaları kişisel verileriniz, fotoğraflarınız için tehdit oluşturabilir.

vault-apps.webp

ROBLOX

Minecraft benzeri Roblox, 5 ila 12 yaş arasında çocuklar arasında son derece popüler bir açık dünya video oyunudur. Çocukların zaman geçirmekten büyük keyif aldığı Roblox sadece bir oyun değildir. Oyun içindeki sohbet özelliği, çocukların uygunsuz içeriklerle karşılaşmasına yol açabilir. Oyundaki küfür, cinsel içerik, kötü alışkanlıklar gibi etkenler, çocuklarınızı kötü yönde etkileyebilir.

roblox.jpg

YARN

Yarn, çocuklarınızın kesinlikle erişmesini istemeyeceğiniz bir uygulamadır. Yarn'da korkutucu ve cinsel içerikli hikâyeler anlatılır. Bunun yanı sıra farklı konularda kısa videolar da izlenebilir. Ancak tüm bunlar çocuklarınız için son derece riskli bir durum yaratabilir.

yarn.png