'com.tr' yetkisini ODTÜ'den aldılar

'com.tr' yetkisini ODTÜ'den aldılar

Türkiye'de internet olduğu günden beri tam 29 yıldır, 'tr' uzantısı yetkisi ODTÜ'deydi, artık değil!

Web sitelerindeki 'tr' uzantısı yani, Türkiye kodu olan "com.tr, org.tr" gibi alan adlarının yönetim yetkisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeydi (ODTÜ), tüm yetkilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) fiilen devretti.

Euronews'tan Kerem Congar'ın haberine göre, 1991 yılında internet altyapısı oluşturulduğundan beri Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (IANA/ICANN) ile birlikte '.tr' uzantılı alan adlarını sağlayan ve tahsisini yürüten yetkili konumundaydı. 

ODTÜ'ye ait Nic.TR internet sitesinde yapılan açıklamada, "21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşme ile '.tr' Kayıt Otoritesi yetkisini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'na devretmiştir. Sözleşme gereği, 2020 Ağustos ayında Nic.TR sisteminin kapatılması ve .tr Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) faaliyete geçmesi öngörülmektedir" denildi.

Bir diğer açıklamaya ise şöyle, "Tr uzantısı vermek teknik bir konu. BTK mayıs ayında açtığı davayı kazandı. Zaten bu gelişmeler basına yansımıştı. Ancak teknik olarak tr uzantısını veremiyordu. Bu süre zarfında BTK, TÜBİTAK'a teknik altyapı hazırlattı. Şimdi BTK teknik olarak hazır hale geldi ve tr uzantısını fiili olarak vermeye hazırlar. Bugün bu 'teknik ve fiili' geçiş tamamlanmış oldu" diye konuştu.