Facebook’un yeni haber akışı tartışma yarattı
The Guardian'da yer alan habere göre yeni sistemde, ücretli öne çıkarma seçeneğini kullanmayan gönderiler haber kaynağında gösterilmeyecek. Altı ülkede test edilen yeni haber akışı sayfası tartışmaları da beraberinde getirdi.
Facebook, altı ülkede test aşamasında olan haber akışındaki değişikliğin dünya çapında yaygınlaştırılması konusunda bir plan olmadığını duyurdu. Sosyal medya ağı, kullanıcıların kişisel gönderileri mi yoksa daha genel gönderileri mi tercih ettiğini bir süredir test ediyor. Ancak son değişiklik, reklamı yapılmamış yani alternatif haberlerin de tümünü ‘gizlemesi’, sadece para ödenen gönderilere yer vermesi nedeniyle tepki çekti.
'DEMOKRASİYE DARBE VURACAK' ENDİŞESİ
Yeni haber akışı modeli, mevcut sosyal ağlarını kullanarak yayım yapan pek çok küçük yayıncı için felaket anlamına gelecek. Slovakya, Sırbistan, Bolivya, Kamboçya, Guatemala ve Sri Lanka’da küçük yayıncıların okuyuculara ulaşmasını önemli ölçüde etkileyen son değişiklik, demokrasiye de darbe vuracağı eleştirisiyle karşı karşıya.
FACEBOOK YAYINLARINA İLGİ YÜZDE 60 İLA 80 ARASINDA AZALDI
Değişiklik sonrasında test ülkelerindeki kullanıcıların kurumsal Facebook yayınlarına olan ilgisinin yüzde 60 ile 80 arasında azaldığı görüldü. Faaliyetleri temel olarak sosyal medya kullanıcılarının yönlendirmelerine dayalı olan büyük yayıncıların da değişiklikten ciddi ölçüde etkileneceği tahmin ediliyor.
Facebook konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bir kullanıcının haber kaynağındaki olası tüm senaryolar içinde, kullanıcıyı her zaman kendisinin en anlamlı bulacağı gönderilerle ilişkilendiriyoruz. İnsanlar bize ailelerinin ve arkadaşlarının gönderilerine daha kolay erişmek istediklerini söylediler. Dolayısıyla biz de iki ayrı haber kaynağı üzerinden işleyen bir sistemi deniyoruz. Bir kaynak arkadaş ve aile üyelerinden gelen gönderilere, diğer kaynak Facebook sayfalarından gelen gönderilere ayrılacak” ifadelerine yer verdi.
Şirket yetkililerinden Adam Mosseri ise, değişikliğin test edilen ülkelerin ötesine taşınması ya da Facebook’taki sayfaların tüm paylaşımlarından ücret alınması gibi bir plan olmadığını kaydetti.
PARA ÖDENEN YAYIN İÇERİKLERİ 'NORMAL GÖNDERİ' GİBİ GÖRÜNÜYOR
Sosyal medya devi testin amacının ‘kullanıcıların kişisel ve genel yayınlar arasında bir ayrım yapmayı tercih edip etmediklerini görmek’ olduğunu iddia etmesine rağmen, para ödeyen yayınların içeriği ve reklamlar haber akışında yer alıyor. Bu türden sayfalar haber kaynağında normal gönderiler olarak, tıpkı takip edilen arkadaşların paylaşımları gibi görünüyor. Ancak ‘doğal’ tabir edilen reklam içerikleri yeni sistemden etkilenecek. Örneğin, videolar, ücretli reklam olarak değil de, bir Facebook sayfasının gönderisi olarak paylaşılırsa, ikinci haber kaynağına düşecek.
'KLASİK BİR FACEBOOK TAKTİĞİ': ÖNCE ERİŞİM HAKKI TANI, SONRA ÜCRETLİ HALE GETİR
Enders Analysis’den kıdemli araştırma analisti Matti Littunen, yapılan değişikliği ‘klasik bir Facebook taktiği’ olarak niteledi. Littunen, “Önce belirli bir içerik türüne yüksek sayıda organik erişim hakkı tanı, sonra bu erişimleri ücretli hale getir, en sonunda da sayfalar kullanıcılara ancak para ödeyerek ulaşabilsin” diye konuştu.
Littunen ayrıca ‘premium’ yayıncıların yeni trendin farkına erken varmış olduklarını, ve sosyal medya ağlarına yaslanan modellerden vaz geçtiklerini söyledi. Kıdemli analist, ziyaretçi trafiği ve hasılat açısından sosyal medya ağlarına güvenen yeni medya şirketlerinin ise büyük yara alacağı tahmin ediyor: “Değişiklik en çok Buzzfeed, Huffington Post ve Business Insider gibi, en geniş kesimlere ulaşmayı amaçlayarak metalaştırılmış içerikler üreten gruplara hasar verecek.”