İnsan beynine ilk defa çip yerleştirdiler

İnsan beynine ilk defa çip yerleştirdiler

Elon Musk insanlar üzerinde deneyler yapabilmek için yıllardır izin alma girişimlerinde bulunurken ABD'li küçük bir şirket ALS hastalığına çözüm bulabilmek adına insan beynine çip yerleştirme iznini aldı.

Elon Musk insanlı deneyler yapmak için yıllardır insan beynine çip takmak için izin almaya çalışıyor. Musk’ın şirketinin maymunlar üzerinde yaptığı testler başarılı olsa da, henüz insan üzerinde çalışmasına izin verilmedi. Musk’a ait şirketten çok daha küçük ABD’li bir şirket FDA’dan onay aldıklarını açıkladı. 

Bloomberg’de yer alan habere göre Avustralya merkezli girişim, geçtiğimiz yıl aldığı izin kapsamında altı hasta üzerinde deneme yapacağını duyurdu. Başlatılan testler dâhilinde 3,8 cm’lik cihazlar dört hastaya implante edildi.

Çip yerleştirme işlemine gerçekleştiren Synchron şirketi tarafından geliştirilen bu cihaz, hareket bile edemeyen kişilerin e-posta ve SMS göndermesini sağlayabildiğini açıkladı. Ayrıca Avustralya’daki hastaların WhatsApp’tan mesaj gönderebildiği ve internet üzerinden alışveriş yapabildiği ortaya çıktı.

Elon Musk 2019’da yaptığı açıklamalarda, 2020 yılında insanlı deneyler yapabileceklerini söylemişti, ancak henüz FDA’dan onay bile almayı başaramadı. Fakat buna karşılık, çok daha küçük bir firma olan Synchron’un izin alıp deneyler gerçekleştirmesi merak uyandırdı.