Sosyal medya uygulamalarına büyük suçlama: Twitter ve İnstagram çocuk istismarına sessiz kalıyor

Sosyal medya uygulamalarına büyük suçlama: Twitter ve İnstagram çocuk istismarına sessiz kalıyor

Sosyal medya uygulamalarından olan Twitter ve İnstagram'ın cinsel içerikli çocuk fotoğraflarına göz yumduğu iddia edildi. Konuyla ilgili Meta sözcüsü açıklama yaptı.

ShiftDelete'de yer alan habere göre; Instagram ve Twitter uygulamaları için raporlama aracından şikayet geldi. Uygulamaların yarı çıplak çocuk fotoğraflarının platformdan kaldırılmadığı iddia edildi. Bu fotoğraflar ayrıca onlarca cinsel içerikli yorum aldığı için tehlikenin boyutunu gözler önüne serildi.

İNSTAGRAM ve TWİTTER ÇOCUK İSTİSMARI İÇEREN FOTOĞRAFLARI NEDEN KALDIRMIYOR

Instagram’ın ana şirketi Meta çocuk istismarına karşı “sıfır toleranslı” bir politikaya sahip olduğunu iddia ediyor ancak bildirilen hesapları kaldırma konusunda sessiz kalıyor. Konuyla ilgili bir araştırmacı, Instagram’ın uygulama içi raporlama aracı üzerinden cinsel içerikli çocuk fotoğraflarını yayınlayan hesaplardan birini şikayet etti. Ancak şikayet edilen çocuk istismarcısı hesap kapatılmadı. İddiaya göre hesabın 33 bin takipçisi bulunuyor ve paylaşım yapmaya hala devam ediyor.
Instagram ise bu durumu “bu hesabın algoritma tarafından topluluk yönergelerine aykırı olarak algılanmadığı” şeklinde açıkladı.

Benzer bir durum Twitter’da meydana geldi. 14 yaşındaki TikTok fenomenin fotoğrafları üzerinden cinsel eylemde bulunan bir kişinin resimlerini yayınlayan hesap, uygulama içi araçlar kullanılarak şikayet edildi. Fakat Twitter’ın kurallarını çiğnemediği belirtilerek bu rapor geri çevrildi.
Instagram’ın ana şirketi Meta, çocukları cinsel olarak sömüren veya tehlikeye sokan içeriklere karşı kurallara sahip olduğunu ve hesapları inceleme altına alarak platformdan kaldırdığını dile getirdi. Konuyla ilgili Meta sözcüsü şunu belirtti: “Şüpheli profilleri yasaklayarak, yetişkinlerin bağlantılı olmadıkları çocuklara mesaj göndermesini kısıtlayarak ve 18 yaşından küçüklerin hesaplarını varsayılan olarak kilitleyerek zararı önlemeye odaklandık.”

Twitter ve Instagram’daki çocuk istismarı bulguları, platformların uygulama içi raporlama araçlarını tartışma konusu haline getirdi. Çocuk hakları savunucuları, yasa dışı olmasına rağmen bu tarz içeriklerin suç olarak görülmediğini ve yayında kalmasına izin verildiğini belirtti.