Twitter paralı olursa? İşte Twitter'a alternatif sosyal medya platformları

Twitter paralı olursa? İşte Twitter'a alternatif sosyal medya platformları

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla, dev platforma 'mavi tik' için aylık 8 dolar ödeme yapılması planı gündemde. Öte yandan Twitter'ın tamamen paralı olması halinde ise milyonlarca kullanıcı alternatif sosyal medya arayışına şimdiden başladı.

Tesla ve SpaceX'in patronu Elon Musk, sosyal medya devi Twitter'ı da satın aldı. Musk'ın Twitter'ı satın alır almak yaptığı ilk iş "mavi tik"e fiyat biçmesi oldu. Plana göre artık mavi tik için aylık 8 dolar ödenecek. Peki ya Twitter tamamen paralı olursa? 

social-bluehostblog.jpg

TWITTER ALTERNATİFİ PLATFORMLAR

Milyonlarca kullanıcı Twitter'ın tamamen paralı olması halinde yeni alternatifleri şimdiden aramaya başladı. Hatta birçok kişi şimdiden yeni platformlara üye olmak için yola koyuldu. Peki, Twitter'a alternatif sosyal medya platformları hangileri? İşte yanıtı...

hand-drawn-illustrations-social-media-1134-78.webp

MASTODON

Twitter'a benzeyen bir deneyim olarak görülen ilk platform Mastodon. Kullanıcılar bu platform için sahibi olmadığı gerekçesiyle satılamayan ve iflas etmeyecek açık kaynaklı bir platform olarak görüyor.

Twitter hesabı da olan platform, sabitlediği tweet’te şunları yazdı:

"Mastodon’da, hiçbir milyarderin satın alamayacağı ve sahip olamayacağı bir sosyal medya vizyonu sunuyoruz. Çevrimiçi iletişim kurma yeteneğiniz tek bir ticari şirketin kaprislerine bağlı olmamalı!"

Mastodon’da kullanıcılar profiller açıp, fotoğraf ve video yükleyebiliyor, 500 karaktere kadar mesajlar yazabiliyorlar. Twitter’dan farklı olarak Mastodon reklamlarla desteklenmiyor.

the-mastodon-app-the-popular-twitter-alternative-is-now-available.jpg

REDDIT

Sosyal medya platformları arasında en köklüsü ve en büyüğü olarak da bilinen Reddit, Twitter ve Instagram kadar popüler olsa da pek çok haber, önce Reddit’te ortaya çıkıyor ve hızla yayılabiliyor. Reddit’te belirli bir konu hakkında gönderiler de sıralanabiliyor. Reddit yakın zamanda çok sık kullanılan Forumlara da benzer bir yapıya sahip. 

reddit.webp

BLUESKY

Blusky, hali hazırda faaliyette değil. Ancak yakında piyasaya sürülecek olan ve gelecek vaat eden bu platform, Twitter’ın kurucularından Jack Dorsey tarafından oluşturuluyor. “Bluesky Social” olarak da bilinen Bluesky,  kullanıcılarının kendi verileri ve algoritmaları üzerinde kontrol sahibi olacağını söylüyor.

Bluesky, uygulamanın yakında kullanıma sunulacağını ve 30.000 kişinin bekleme listesine kaydolduğunu duyurdu. Şirket şu anda uygulama herkese açık hale gelmeden önce beta aşamasında denenmesi için herkesi kaydolmaya davet ediyor.

bluesky.webp

COUNTER SOCIAL

App Store tarafından yapılan açıklamaya göre troller, kötü amaçlı kullanımlar, reklamlar, yalan haberler ya da dış etki operasyonları olmayan, yeni nesil bir sosyal ağ. Counter Social; bot hesaplara, trollere ve dezenformasyon ağlarına karşı sıfır toleranslı bir duruş sergileyen ilk sosyal medya platformu olduğunu iddia ediyor. Ayrıca site, herhangi bir kullanıcı verisini satmamayı da taahhüt ediyor.

counter-social.webp

COHOST

Cohost’un henüz bir uygulaması yok, yalnızca masaüstüne yönelik bir web sitesi. Tumblr ve Twitter arasında bir geçiş gibi görünen platform, kullanıcılara hizmet verirken, bunu bir algoritma veya herhangi bir reklam olmadan yapmayı planlıyor.

Web sitesinde yazdığına göre Cohost, sosyal medyanın değerinin gönderilerinin kalitesinde olması gerektiğine inanıyor.

Alternatif platformlardan hangisi daha çok parlayacak bu dönemde henüz belirsizliğini koruyor. Ancak pek çok kullanıcı hatta ünlü isim yavaş yavaş Twitter’ı terk etmeye başladı bile. Ünlü yazar Stephen King, Musk’ın Twitter CEO’su olmasını tweet’lerinde eleştirirken, milyarder iş insanının eski sevgilisi Amber Heard’ün bile platformu terk etmesi dikkat çekti.

cohost.jpg