VPN nedir, nasıl kurulur? İnternete VPN ile nasıl girilir?

VPN nedir, nasıl kurulur? İnternete VPN ile nasıl girilir?

VPN, internette daha özgür ve kısıtlama olmadan dolaşabilmek için kullanılan servistir. Peki VPN nasıl kurulur? VPN nasıl kullanılır?

VPN, erişim engeli bulunan sitelere girebilmek için en yaygın çözüm olarak biliniyor. VPN servislerinin yasal olarak suç sayılmaması da servisin kullanılmasında etkili oluyor. O nedenle birçok firma, farklı VPN uygulamalarıyla insanlara hizmet veriyor.

vpn.webp

Peki VPN nedir, nasıl kullanılır, Android, iOS, Google Chrome dahil kullanılabilecek en iyi VPN servisleri hangileridir? Webtekno'nun hazırladığı habere göre tüm soruların yanıtları şu şekilde...

VPN NEDİR? VPN NE İŞE YARAR?

VPN'in açılımı İngilizce olarak Virtual Private Network, Türkçe anlamı Sanal Özel Ağ anlamına geliyor. VPN’in temel amacı, fiziksel olarak bulunmadığınız bir yerdeki ağa sizi uzaktan bağlamaktır. Aslında temel amaç daha güvenli bir iletişim yolu sağlayarak kurumsal çözümler sunmaktır. Ancak bu sırada mevcut fiziksel konum dışından bağlanmak mümkün olduğu için, engelli sitelere erişim için de VPN kullanmak mümkün oluyor. Yani tıpkı DNS servislerinde olduğu gibi...

unnamed.png

VPN NASIL ÇALIŞIYOR?

VPN, internete bağlandığınız cihazı sanal olarak farklı bir konumda gösterir. Bunun için karşıdaki ağa kriptolu bir tünel açar. Aktarılan bilgiler bu tünelden karşılıklı olarak paylaşılır. Yani önreğin Vikipedi’ye VPN üzerinden bağlanırsanız, cihazınız ve bağlandığını VPN ağı (Örneğin: Kanada) arasında veri akışı olur. Bu akış kriptolu olduğu için dışarıdan görüntülenemez. Böylece trafik Kanada üzerinden gerçekleşir, Kanada’nın ağ usüllerine göre internette dolaşırsınız.

wat-is-een-vpn.jpg

VPN yazılımları ya da mobil uygulamaları bu özel tünele erişmeniz için bir ağ sürücüsü kurar. Sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranan bu yazılım size bağlanmak istediğiniz ağdan bir IP adresi verir. IP adresi bir bakıma bağlantınızın kimlik numarasıdır. Bu adres otomatik olarak hedeflediğiniz ağ üzerinden internet sitelerine erişmenizi sağlar.

VPN NASIL KULLANILIR?

  • Bir VPN servisi seçin
  • VPN servisine üye olun
  • Ağınızı gizlemek istediğinizde VPN eklentisini ya da uygulamasını açıp en uygun konumdan bağlanın
  • Coğrafi olarak bulunduğunuz bölgeye yakın konumlarda internet bağlantısı daha hızlı olur.

VPN, amacınıza göre farklı kullanım seçeneklerine sahiptir. Eğer engelli sitelere erişim için VPN kullanmak istiyorsanız, kamuya açık olan VPN ağlarına, yani 2 tür VPN servisine erişmeniz gerekmektedir (Kurumsal sistemlere erişim amacıyla VPN kullanmak için şirketteki IT sorumlularına danışabilirsiniz).

best-vpns-for-chrome-browser-featured-800x400.png

VPN kullanmak için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Birincisi ücretli hizmetlerden satın almak ki daha güvenlidir, ikincisi ücretsiz yazılım ya da uygulamaları kullanmak. Eğer teknik kalibiyete sahipseniz, cihazınızın ağ ayarlarından manuel olarak VPN kurulumu yapabilirsiniz. Ancak burada bağlandığınız ağı hızlıca değiştirmeniz mümkün değildir. Dolayısıyla güvensiz bir ağa manuel olarak bağlanmak, kişisel verilerinizi tehlikeye düşerecektir.