'Yarını Kodlayanlar' projesi katılımcıları dünya şampiyonu oldu

'Yarını Kodlayanlar' projesi katılımcıları dünya şampiyonu oldu

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi katılımcıları, uluslararası yarışmalarda boy göstermeye devam ediyor.

Proje kapsamında Adana’da düzenlenen kodlama eğitimine ve hackathon’una katılan Adana Vakıfbank Ortaokulu “XSun Team” takımı, Çin’de düzenlenen ve geçen yıl üçüncü oldukları MakeX Robotik Yarışması’nda bu yıl dünya şampiyonu olarak büyük bir başarıya daha imza attı. Takım koçluğunu ve mentorluğunu aynı okulda öğretmen olan Abdurrahman Gündeşlioğlu ve Muhammet Yılmaz’ın yaptığı başarılı takım, geçen yıl “Junior High School” kategorisinde dünya üçüncüsü olmuştu. Bu yıl ise MakeX Robotik Yarışması’nda “Intermediate” ( 12-16 yaş ) kategorisinde 244 takım arasından birinci olarak dünya şampiyonluğuna hak kazandı.

Konuyu ilişkin konuşan Türkiye Vodafone vakfı başkanı Hasan Süel, Tüketen değil, üreten bir nesil istediklerini belirtti. Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise 21. yüzyıl becerisi olarak adlandırılan tasarım odaklı düşünme, yaratıcılık, kolektif çalışma gibi becerileri kodlama eğitimleriyle desteklediklerini açıkladı. Adana Vakıfbank Ortaokulu Müdürü Alper Teke de ''3 öğrenci ile başladığımız bu süreç bu yıl itibarıyla 300 öğrenci ile devam ediyor. Destek olunduğunda ve imkanlar sağlandığında çocuklarımızın neleri yapabileceğini gördük'' dedi.

Yeni hedef 100 bin çocuk

Yarını Kodlayanlar” projesiyle, Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Gönüllü eğitmenlerin yönetiminde, programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği projeyle, Ağustos 2016’dan bu yana 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi vermeyi hedefleyen Türkiye Vodafone Vakfı, projenin 4’üncü yılında iki büyük işbirliğine imza attı. Eğitici eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini de dahil eden Vakıf, dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliği yaparak 14-17 yaş arasındaki gençlere Yapay Zeka eğitimleri verecek.