Yeni F-35 raporu dikkat çekiyor

Yeni F-35 raporu dikkat çekiyor

Türkiye'nin dahil olduğunu ancak bir türlü hak ettiği uçakları alamadığı F-35 konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor.

Türkiye'nin dahil olduğunu ancak bir türlü hak ettiği uçakları alamadığı F-35 konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Buna göre son sunulan rapor; Türkiye'nin proje dışına itilmesinin son derece olumsuz sonuçları beraberinde getireceği dile getirildi. Haberler kategorisinde yer alan bu gelişme çok büyük bir ses getirdi.

Hesap Verebilirlik Ofisi Tarafından Hazırlandı

Son dönemde adından en çok söz ettiren ve yeni nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F-35 konusunda farklı gelişmeler yaşanıyor. Gelmiş geçmiş en donanımlı uçağın özellikle üretim aşamasında birçok farklı sorun söz konusu. Bizi ilgilendiren kısmı ise her şeye rağmen proje içinde bir türlü yer almamamız. Bu konuda bir araştırma yapan ve kapsamlı rapor hazırlayan Hesap Verebilirlik Ofisi, bunu ABD hükümetine sundu. Hem Türkiye hem de uçağın belirtilmiş olan standartlara uygun olmayan yapısı ile alakalı olarak çarpıcı ifadelere yer verildi.

Tasarım Standartları Konusunda Sorunlar Var

Haberler içindeki bu son gelişmeye göre şu ifadelere yer verildi; uzun bir süreden beri özellikle Covid virüsü nedeniyle çalışmalarda çok büyük sıkıntılar söz konusu. Şu an içi tam üretim kapasitesinde hareket etmiyoruz. Çünkü birden çok kısıtlama var. Bu yüzden belli sayıda personelin çalışması gibi bir durum var. Parça üretimi sıkıntıya girdiği için üretim konusunda da belli yavaşlamalar mevcut. Aynı zamanda uçakların testi de yapılamıyor. En çok karşı karşıya kalınan sorun ise uçakların sahip olduğu gövde. Belli bir standardın üstünde olması gerekirken bunu karşılayan gövde sayısı çok az. Bugüne kadar toplamda 10 bin adet üretim yapıldı. Fakat bunların 3 bin tanesi ifade edilmiş olan standarda tam bir uygunluk taşıyordu. Onun haricindekilerde sıkıntılar vardı, denildi.

Gecikme Yaklaşık Olarak 9 Ay

Haberler arasında en çok okunan gelişmelerin başında gelen bu içerikle alakalı olarak aynı zamanda şunlar ifade edildi;ortada bir gecikme söz konusu. Korona virüsünün yayılmasından dolayı farklı tedbirler mevcut. İşte bu yüzden tam kapasite çalışmak ne yazık ki mümkün değil. Bundan dolayı en erken olarak 9 aylık bir gecikme yaşanacak. Yani Mart ayında teslimatlar olabilir. Fakat bu da tam anlamıyla net bir tarih değil.

Riskler Devam Ediyor

Son haberler içinde dikkat çeken bu son gelişmeye dair aynı zamanda şunlar ifade edildi; özellikle üretim uygulamaları konusunda çok büyük sıkıntılar var. Yani bunlar kesinlikle karşılanmış değil. Programa dair son derece fazla sorun mevcut. Uçakların gövdesi ile alakalı olarak problemler devam etmekte. Bunun yanı sıra şu an için 500'den çok uçağın bazı hedeflere erişmediğini de ifade etmeliyiz. Yani hem iademe edebilme hem de güvenlik hususunda beklentileri tam olarak karşılamış değil. Bu konuda yüklenici gerekli olan çalışmaları yapıyor. Fakat bir sonuç alınamadı. Bu yüzden söz verilmiş sayıda uçağın teslim edilmesi çok da kolay görünmüyor. Yani hedeflerde bir sapma olacak denildi.

Türkiye'nin Programda Olmaması Büyük Bir Sorun

Raporun Türkiye ile alakalı olan kısmında ise şu ifadelere yer verildi; Türkiye, Rusya'dan hava savunma sistemi satın aldığı için büyük bir tepki gördü. Bundan dolayı programdan çıkarılması gibi bir durum söz konusu. Ancak bunun getireceği çok fazla risk var. Çünkü Türkiye 1005 tane parçayı üretiyordu. Bunların yeni tedarikçiler tarafından üretimine başlandı. Fakat bu konuda istenilen seviyeye bir türlü gelinmiş değil. Özellikle 15 adet parçanın üretiminde büyük sorunlar var. Haberler içinde bu durum Türkiye'nin önemini gösteriyor, denildi