Yurt dışından getirilen telefonlara ne kadar vergi ödüyoruz? Vergi Uzmanı Ozan Bingöl yazdı!

Yurt dışından getirilen telefonlara ne kadar vergi ödüyoruz? Vergi Uzmanı Ozan Bingöl yazdı!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, yurt dışından getirilen cep telefonlarındaki harç tutarına ilişkin dikkat çeken bir uyarıda bulundu.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yurt dışından getirilen cep telefonlarıyla ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Bingöl, "Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarında harç tutarı şayet yetki kullanılmaz ise önümüzdeki yıl 6.091,30₺ olacaktır. Cumhurbaşkanı bu tutarı yirmi katına kadar (121.826,00₺) artırmaya, yarısına kadar (3.045,60₺) indirmeye yetkilidir!" ifadelerini kullandı.

 

Vergiyedair.com'da yayımlanan yazısında Dr. Ozan Bingöl şunları söyledi:

"Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen ve ülkeye girişte vergisiz sokulan cep telefonlarının ülke sınırları içerisinde kullanılabilmesi için 120 gün içerisinde imei kayıt harç tutarının ödenerek kayıt ettirilmesi zorunludur. İşte bu kayıt esnasında yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için kayıt harcı veya IMEI kayıt harcı adı altında bir bedel ödeniyor.

Cep telefonundan bu kapsamda alınan kayıt harç tutarının şöyle bir geçmişine göz attığımızda artış tutarlarının aşağıdaki gibi geliştiği görülmektedir.

1-001.png

"HARÇLARI 20 KATINA KADAR ARTIRMA VE YARISINA KADAR İNDİRME YETKİSİ"

2022 yılı yeniden değerleme oranı %122,93 olduğundan 2023 yılında yolcu beraber cep telefonu kayıt harcı (IMEI Harcı) ciddi bir artış kaydederek 6.091,30 TL’ye yükselecektir. Ancak Cumhurbaşkanının harçlar kanununda yer alan maktu harçları 20 katına kadar artırma ve yarısına kadar indirme yetkisinin olduğunu da hatırlatalım.

"VATANDAŞI CEP TELEFONU GETİRMEYE ZORLAYAN SİSTEM SORGULANMALI"

IMEI Kayıt Harcından Ziyade, Vatandaşı Yolcu Beraberi Cep Telefonu Getirmeye Zorlayan Vergi Sistemi Sorgulanmalıdır.

Yurtdışına seyahate gidip bu seyahati nispeten ucuz bir telefonla taçlandırma(!) imkanı olmayan, verginin vergisinin vergisini ödeyerek yurtiçinde yüksek bedellerle cep telefonu almak zorunda olan pek çok vatandaş yolcu beraberi cep telefonları için getirilen kayıt harcına olumlu bakıyor olabilir. Ama burada asıl sorun, vatandaşı yurtdışından telefon almaya zorlayan vergi sistemimizdir.

TELEFONA ÖDENEN VERGİ

Bugün vergisiz fiyatı 20.000 TL olan bir telefon için;

%1 Kültür Bakanlığı Payı 200 TL

%12 TRT Bandrol Ücreti 2.424 TL

%50 ÖTV 11.312 TL

%18 KDV 6.108 TL

olmak üzere toplam 40.044 lira ödersiniz. Ödediğiniz bu tutarın %50,06’sı vergi, %49,94’ü ise cep telefonunun vergisiz fiyatıdır. 10 bin liralık bir telefon alırsanız, bu telefonun da 5.006 lirası vergi 4.994 lirası cep telefonunun vergi hariç fiyatı olacaktır.

2-001.png

Bir cep telefonunun nihai satış fiyatının içindeki %50’nin üzerindeki vergi yükü, yurtdışına çıkabilen vatandaşları beraberlerinde pahalı bir telefon almaya itmektedir. Vergi sistemimizin çarpıklığının bir sonucu olarak ortaya çıkan yurtdışından yolcu beraberi cep telefonu getirme sorununu çözmek için bu kez harca sarılıyorlar. Getirilen telefonun üzerine harç koyup, adeta “Yurtdışından cep telefonu alacaksanız pahalı telefon alın ki, işe yarasın.” deniyor.