Mardin'de 11 bin 300 yıllık tapınak bulundu!

Mardin'de 11 bin 300 yıllık tapınak bulundu!

Mardin'in Dargeçit ilçesinde yetkililerin 11 bin 300 yıllık olduğunu düşündüğü tarihi bir tapınak bulundu

Mardin'in Dargeçit ilçesinde tarih boyunca Sümer, Babil, Hitit, Asur ve Roma'nın da içinde bulunduğu tam 25 medeniyete ev sahipliği yaptı, Bu tarihin köklerinin ortaya çıkması açısından çok önemli bir keşif olduğu düşünülüyor.

Mardin Müze Müdürlüğünce Kırsal Ilısu Mahallesi'nde 2012 yılında başlatılan "Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar" arkeolojik kazı çalışması ilk meyvelerini veriyor.

"Stel" yani dikili duran blokğun 4'ünden 3'ü zarar görmemiş

Neolitik döneme ait, ve sertleştirilmiş kil tabanları ve temeli moloz taşlarla örülü duvarlar olan yapının olduğu alanda Göbeklitepe ile aynı döneme ait bir de tapınak ortaya çıkarıldığını dile getiren Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ergül Kodaş, "Yapılan analizlere göre tapınak 4 stele sahip. Yaklaşık 11 bin 300 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Kazı çalışmaları devam ediyor ama stelleri net bir şekilde açığa çıkardık. Ortaya çıkardığımız 4 stelden biri kırık ama diğer 3'ü o gün olduğu gibi hala günümüze kadar korunabilmiş." dedi. Ayrıca Kodaş, kazı çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

Göbeklitepe'ye benziyor

Kodaş, taş duvara sahip tapınağın çamur harçla ve küçük taşlar örüldüğünü aktararak binanın tabanına henüz ulaşmadıklarını, en kısa sürede ulaşmayı beklediklerini söyledi.

Kodaş, 4 stel üzerinde bir figüratife rastlanmasa da Neolitik döneme ait 80 metrekare büyüklüğündeki tapınağın Göbeklitepe'ye benzediğini söyledi.

Tapınak heyecan yarattı

Dargeçit ilçesi sakinleri ise durumdan oldukça memnun. Tapınağın turizme açılmasıyla bölgeye yerli ve yabancı turist akacağı için ilçe sakinleri tapınak bulununca heyecanlandıklarını ve Göbeklitepe gibi ilgi göreceklerini belirtti.