'Barış için Akademisyenler' demişlerdi: Terör örgütü davası açıldı!

'Barış için Akademisyenler' demişlerdi: Terör örgütü davası açıldı!

'Barış için Akademisyenler' bildirisini imzalayan akademisyenlere yönelik yürütülen soruşturmada, bazı akademisyenlere "terör örgütü propagandası" iddiasıyla dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi

BBC Türkçe'nin haberine göre, bildiride imzası bulunan Galatasaray Üniversitesi'nden Doç.Dr. Ceren Sözeri, Galatasaray ve İstanbul üniversitelerine akademisyenler hakkındaki tebligatların ulaştığını belirtti. Sözeri akademisyenlere toplu değil, bireysel dava açıldığını ifade etti.

Şu ana kadar kaç akademisyene dava açıldığı bilinmiyor. 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, iddianamede yer alan suçlamaların "son derece soyut" olduğunu belirterek, "Böyle bir suçlamanın insan hakları hukukuna uygun olabilmesi için ifade ile şiddet arasındaki açık ilişkiyi göstermesi gerekir. Bu iddianamede ise (bildirinin) hangi şiddet eylemini mümkün kıldığına dair bir ifade yok. Bu, insan hakları açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değil" dedi. Akademisyenler 2016'nın Ocak ayında, Güneydoğu'daki operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerini eleştiren ve "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiride imzası bulunan 1128 akademisyen hakkında soruşturma başlatmış, bazı akademisyenler Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edilmişti.