Emine Erdoğan: Küreselleşme, şehirleri de çoraklaştırdı

Emine Erdoğan: Küreselleşme, şehirleri de çoraklaştırdı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kartepe Zirvesi 2019 başladı. 25-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen zirvenin bu yıl Onur Kurulu Başkanlığı’nı Emine Erdoğan üstlendi.

Teması “Şehircilik ve Mutlu Şehir” olarak belirlenen, açılış konuşmasını Emine Erdoğan’ın yaptığı zirvede; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BM Türkiye Mukim Temsilcisi Alvaro Rodrigez ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın da konuşmacı olarak katıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise, ‘’Şehirlerin sahibi değil emanetçisiyiz. Mevcut şehircilik anlayışına karşı önerim emanet kavramı üzerine kurulu yeni bir şehircilik anlayışıdır. Kartepe'de mutlu şehre yeni yollar bulmak üzere bir araya geldik. İnsanlığın ve dünyanın meselelerini ele alan entelektüel bir platform. İnsanlığa ve dünyaya dair her konuyu zirvemizin doğal konusu olarak kabul ediyoruz.” dedi.

Kartepe Zirvesini’nin açılış oturumuna katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Şehirlerimizin daha akıllı bir geleceğe sahip olması için; AR-GE ve yenilik çözümleriyle buluşması stratejik önem taşıyor. Yapılan son analizlere göre, akıllı şehirlerin getirdiği yenilikler, küresel ekonomiye önümüzdeki 10 yılda en az 20 trilyon dolarlık bir katkı sağlayacak.” dedi.

Zirvede söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bizim medeniyetimizin şehre dair her konuya cevap veren bir şehircilik anlayışı var. Buna göre; şehirler sakinlerinin aynasıdır ve hatta aynısıdır. Çünkü insan; inşa ettiği şehirlerde, sadece bina yapmaz, dahası, benliğini de ortaya koyar.” vurgusu yaptı.

Zirvenin onur kurulu başkanlığını üstlenen Emine Erdoğan, “İki şehri birbirinden ayıran, koordinatları değil, kimlikleridir. Fakat son yıllarda görüyoruz ki, şehirler artık birbirilerine daha çok benzer hale geldi. Küreselleşme, kimlikleri tek tipli hale getirirken, şehirleri de çoraklaştırdı.” dedi.