Firari darbeci, İlker Başbuğ döneminde 'Fethullahçı' diye karargahtan uzaklaştırılmış!

Firari darbeci, İlker Başbuğ döneminde 'Fethullahçı' diye karargahtan uzaklaştırılmış!

15 Temmuz’un firari sanığı olan eski Tuğgeneral Numan Yediyıldız’ın, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından “Fethullahçı” olduğu gerekçesiyle karargahtan uzaklaştırıldığı, İlker Başbuğ emekli olduktan sonra terfi ettirildiği ortaya çıktı

Darbe girişimi sırasında NATO’ya bağlı Güneydoğu Avrupa Tugayı’na komuta eden eski Tuğgeneral Numan Yediyıldız’ın mesleki serüveni FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki etkinliğini de ortaya koyuyor. Yediyıldız’ın, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından Fethullahçı olduğu gerekçesiyle uzaklaştırıldığı ortaya çıktı. Ancak Yediyıldız, Başbuğ’un emekli olmasının ardından 2014 Ağustos ayında yapılan Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) tuğgeneralliğe yükseldi.

Geçen yıl gerçekleşen darbe girişiminin ardından yurtdışı daimi görevlerden biri olan ve ingilizce kısaltması “SEEBRIG”, Türkçe açılımıyla Güneydoğu Avrupa Tugayı’na komuta eden Numan Yediyıldız’ın mesleki öyküsü dikkat çekiyor. Tugay’ın Yunanistan ve Bulgaristan’da birlikleri bulunuyor. Yediyıldız’ın, darbe girişiminin ardından Bulgaristan üzerinden Almanya’ya kaçarak bu ülkeden iltica talebinde bulunduğu daha önce basına yansıdı.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’e bilgi veren askeri kaynaklar, Yediyıldız’ın Fethullahçı yapılanmaya dahil olduğunun 2008’den bu yana bilindiğini, ancak darbe girişimine kadar hiçbir şey yapılmadığını dile getirdi. Kaynaklar, “Yediyıldız, İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olduğu 2008 yılında Genelkurmay’da çalışıyordu. Bizzat Başbuğ’un talimatıyla kendisi Fethullahçı olduğu gerekçesiyle karargâhtan uzaklaştırıldı” bilgisini verdi.

ERDOĞAN BAŞBAKAN, ÖZEL GENELKURMAY BAŞKANI
Başbuğ’un komutan olduğu dönemde Yediyıldız’ın generallik yolunun kapandığının düşünüldüğü, kendisinin önemli görevlere getirilmediği bilgisini veren kaynaklar, 2010 yılından sonra durumun tamamen ters yönde değiştiğine dikkat çekti. Yediyıldız, 17-25 Aralık’tan sonra, 2014 yılında Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanı, Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde toplanan YAŞ’ta beşinci sıradan tuğgeneralliğe terfi etti.

İKİ YÜKSEK LİSANSLI
Babası da Hacettepe Üniversitesi’nden emekli tarihçi Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız olan Numan Yediyıldız’ın başka bir özelliği de akademik alanda ortaya çıktı. Yediyıldız, biri Yeditepe Üniversitesi diğeri Hacettepe Üniversitesi’nde iki farklı alanda yüksek lisans yaptı. Yediyıldız, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalında Bilim Uzmanlığı titrini de taşıyor.