İngiliz basını krizden mennun: Trump sağolsun!

İngiliz basını krizden mennun: Trump sağolsun!

Türkiye ile ABD arasındaki kriz sonrası dolar ve eurodaki artık üstüne dün akşam ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı Türkiye kararı İngilizlere yaradı. Birçok ülke gelişmeleri diken üstünde izlerken İngiliz basını, "Trump sağolsun TL değer kaybetti, bu İngiliz tatilciler için iyi haber" başlıklı haberlere manşetlerinde yer verdi

Dünya diken üstünde, ABD ve Türkiye'den gelecek gelişmelere kilitlendi. Rahip Brunson meselesi ile tırmanan politik gerginliğin ekonomiye yansıması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye uygulanan çelik ve alüminyum gümrük vergilerini artırması, Türk lirasının ABD Dolar'ı karşısında değer kaybetmesine sebep oldu. İki ülke arasında yaşanan ekonomik ve politik gerginlik ise dünya basınında geniş yer aldı.


NEW YORK TIMES: YATIRIMCIYI UZAKLAŞTIRDI

New York Times, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdiği köşe yazısının yanı sıra baş yazı ve kapsamlı bir haberle durumu değerlendirdi. New York Times, “Türkiye ile ABD arasındaki tansiyon, Trump’ın yeni yaptırımlarıyla yükseldi” başlığını attığı haberinde Türkiye’nin dünyadaki en büyük 17. ekonomiye sahip olduğu hatırlatılırken, Trump ile yaşanan ekonomi savaşlarıyla birlikte sorunların arttığına dikkat çekiliyor. Haberde, rahip Brunson krizinin ekonomik bir krize dönüştüğü ve TL’nin değer kaybı yaşamasının yabancı yatırımcıyı uzaklaştırdığı dile getirildi.

Merkezi Rusya’da olan ve devlet desteği ile uluslararası yayın yapan Russia Today yayın kuruluşu ise krizi, “Dow (Dow Jones Borsası Endüstri Endeksi) 200’e düştü, Gelişmekte olan pazarlar çöktü” başlığı ile servis etti. ABD borsasının Türkiye ve ABD arasındaki krizden etkilendiğini belirten yayın, “Wall Street kıyım yapmaktan kaçınamıyor. Yatırımcılar dünya üzerindeki belirsizlik sebebi ile endişeli” ifadelerini kullandı.


THE GUARDIAN BÖYLE MANŞET ATTI

İngiliz menşeli The Guardian ise krize farklı yaklaştığı haberinde, Türk Lirası'nın Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi üzerine, İngilizlerin tatil için Türkiye’yi tercih etmeye başladığını aktardı. The Guardian, “Sterlin Euro ve Dolar karşısında ısrarla zayıf kalmaya devam ederken, İngiliz tatilciler paraları ile Türkiye’de daha çok şey yapabileceklerini anladı. Tur şirketleri Türkiye için rezervasyonların arttığını aktardı” ifadelerine