IŞİD için savaşan 2500 Avrupalı militan var!

IŞİD için savaşan 2500 Avrupalı militan var!

AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, yaklaşık sayıyı verirken, çatışma bölgelerinde görev yapan askeri birliklerle daha iyi işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre Koordinatör, militanların tespit edilebilmesi için AB içinde biyometrik verilerin değiş-tokuş edilebilmesininin önemini “Mutlaka şart” sözleriyle anlattı.

Kerchove, böylece güvenlik güçlerinin parmak izi bilgilerin de ulaşabileceğini kaydetti.

‘Küçük saldırılara yöneliyorlar’

Dönen militanların Somali ya da Yemen’e gidebileceği tahmininde bulunan koordinatör, IŞİD saflarında savaşan Avrupalıların sayısının bu kadar fazla olmasını beklemediğini söyledi.

Kerchove şu bilgileri verdi: “Irak ve Suriye’de savaşmış olan beş bin Avrupalı var. Bunlardan 1500’ü Avrupa’ya döndü ve yaklaşık 1000 kişi öldü. Geriye kalan Irak ve Suriye’deki 2 bin 500 Avrupalının bazıları çatışmalarda ölecek, bazıları ise ayrılmalarına IŞİD müsamaha etmeyeceği için öldürülecek. Teröristler 11 Eylül gibi karmaşık, detaylı, planlı saldırılar yerine daha küçük, loijistik açıdan daha az külfetli ama mümkün olduğunca daha çok saldırı düzenleme stratejisini güdüyor.”