IŞİD militanı Türkiye'den yardım istedi: Türk vatandaşıyız, bizi kurtarın!

IŞİD militanı Türkiye'den yardım istedi: Türk vatandaşıyız, bizi kurtarın!

Irak ordusunun Telafer'i almasının ardından ailesiyle birlikte kentten kaçan ve Peşmergeler tarafından yakalanan Türk vatandaşı IŞİD'li Orhan Sazak, ailesini arayıp Türk yetkililerin kendilerini kurtarmasını istedi. Babası ise, oğlunun 'pişmanlık yasası'ndan yararlandırılmasını talep etti

IŞİD'e katıldıktan sonra ailesiyle birlikte Kuzey Irak'taki Telafer'e giden Orhan Sazak, Irak ordusunun kenti ele geçirmesinden sonra kaçarak Peşmerge kontrolündeki bir köye sığındı. Peşmergelerin Türkiye'ye  geçmesine izin vermediği IŞİD'li babasını arayarak, Türk yetkililerin kendilerini kurtarmasını istedi.

TÜRKİYE'YE GEÇMESİNE İZİN VERİLMEDİ

İstanbul’da 2015 yılının ağustos ayında IŞİD'e katılan Muş doğumlu 35 yaşındaki Orhan Sazak, 3 kızı ve eşi ile geçen hafta Irak’ın Telafer ilçesinde IŞİD'e yönelik operasyonun başlaması üzerine İyyadiye (Abğani) Köyü'ne kaçıp Peşmerge güçlerine teslim olmak istedi. Peşmerge güçleri, 5 kişilik IŞİD'li aile ile beraberlerindeki 5 Türkün güvenli bölgeye geçmesine izin vermedi.

'BİZ TÜRK VATANDAŞIYIZ, ÖLMEK İSTEMİYORUZ'

Orhan Sazak’ın babası Abdulkerim Sazak ve yakını Mehmet Karaçağ, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’na gelerek, Erbil'e Türk Konsolosluğu ve Peşmerge yetkilileri ile görüşmek üzere Irak’a geçti. İstanbul’dan karayolu ile Silopi'ye gelen Abdulkerim Sazak, Türk makamlarından yardım istedi. Sazak,  IŞİD'li oğlunun bir yolunu bulup telefonla irtibat kurduğunu, "Bizi kurtarın. Türk vatandaşıyız. Türk askerlerine teslim olmayı, Türkiye’ye gelmeyi istiyoruz. Ölmek istemiyoruz. Yaşamak istiyoruz. Çocuklarla burada perişanız. 3 gündür hiçbir şey yemedik. Yaşamak için geldik. Peşmergeye teslim olduk ama Peşmerge bizi istemedi, tekrar kovdu" dediğini aktardı.

IŞİD'li Sazak'ın babası, oğlunun 'pişmanlık yasası'ndan yararlandırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'dan yardım istedi.

11 KİŞİLER

Mehmet Karaçağ ise, "IŞİD'den kaçıp Peşmergeye teslim olmak istiyorlar. Önde Peşmerge ateş ediyor onlara. Arkalarında Irak ordusu ve Haşdi Şabi birlikleri ateş ediyor. 7’si çocuk, 2’si kadın toplam 11 kişi iki ateş arasında kalmışlar" diye konuştu.