İstanbul'da şap garantinası! 54 büyükbaş hayvan telef oldu

İstanbul'da şap garantinası! 54 büyükbaş hayvan telef oldu

Çatalca Çakıl Mahallesinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iki ayrı ahırda şap hastalığı belirtilerine rastladı. 2 büyükbaş hayvanda teşhis edilen şap hastalığı belirtileri sebebi ile toplamda 54 büyükbaş hayvanın ölmesine sebep oldu. Şap Şüphesi sonrası tüm mahallede 21 günlük  karantina uygulamasına geçildi

Çatalca İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri çevre diğer mahallelerde de aşılama operasyonuna girişirken, Hastalıktan Ari Bölge İlan Edilen Trakya'da Şap hastalığının tekrar baş göstermesi ilçede hayvancılık yapan vatandaşları da harekete geçirdi.

Karantina süresince bütün mahalledeki hayvanların izleneceği ve herhangi bir belirti karşısında gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR, İNSANA BULAŞIR MI, KESİLEN HAYVAN YENİR Mİ?

Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Aft Humması, ayak-ağız hastalığı (foot-mouth disease) isimleri de kullanılmaktadır. Sığırlar, domuzlar, koyunlar ve keçiler hastalığa çok çabuk yakalanırlar. Bunun yanı sıra hayvanat bahçesindeki bazı hayvanlarla doğal hayattaki kirpi, fare, ceylan gibi hayvanlar da hastalığa yakalanabilmekte.

Öncelikli olarak hayvanın ağız içi, tırnaklar, memeler, işkembe de çeşitli (kesecikler) yaralarla karakterizedir. Hayvan, yaşına ve cinsiyetine göre hassasiyet gösterir. Şap hastalığının etkeni bir virüs olup, birbirinden farklı 7 tipi mevcuttur. Bunlar A, O, C, Sat 2, Sat 3 ve Asya 1 Tipi olarak adlandırır. Tiplerin içinde ayrıca çok sayıda alt tipler mevcuttur. Koruyucu aşılar buna göre hazırlanır.

BULAŞMA

Hasta hayvanların sağlamlara teması, idrar, gübre, süt, sparma ile bulaşma olur. Ayrıca hastalık etkeninin bulaşmış olduğu deri, yem, yataklık, ot, su, bakıcı, nakil vasıtaları, hastalıklı etlerden yapılan salam, sosis, gibi ürünler ile fare, kuş, yılan, kaplumbağa, gibi taşıyıcılarla da bulaştırma mümkündür.

Şap, sürüler arasında direk temas ve havadaki virüsün teneffüs edilmesiyle bulaşıyor. Sap virüsü, karada rüzgar yoluyla kilometrelerce uzaklara taşınabiliyor. Suda ise mesafe daha da artıyor. Hasta hayvanların hareket etmesi şapı ayrı sürülere bulaştırabiliyor. Araçlar, aletler, tarım ürünleri ve insanlar da taşıma görevi görüyor. Virüs uzun süre etlerde,iliklerde, iç organlarda ve pastörize edilmemiş ürünlerde yaşayabiliyor.

İNSANLARDA HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalıklı hayvanların sütünü içen küçük çocuklarda, bulaşık yer ve eşyaları kullanan yetişkinlerde de ağız, göz ve parmak aralarında küçük su kesecikleri görülebilir.

İnsanlar için tehlikeli olmadığı düşünülmektedir. İngiltere de 1966 yılında, insanda sadece bir vakaya rastlandı. Nezlenin belirtilerine benziyordu ve ellerde kabarcıklar oluşmuştu.

İnsanlar, virüsten etkilenmiş bir hayvanın etini tüketmekle veya diğer insanlardan hastalığı kapamaz.(Gazetedamga)