İzmirli servis şoförleri J plaka isyanını Yurt’a anlattı!

İzmirli servis şoförleri J plaka isyanını Yurt’a anlattı!

İzmir’den Manisa’ya arası öğrenci ve personel taşımacılığı yapan esnaf, J plakalı Manisa araçlarının yarattığı sorunları YURT’a anlattı. Taşımacılık yapan esnaf, İBB’ye çağrı yaparak, ‘Ekmeğimizle oynamayın’ dedi.

İzmir’den komşu il Manisa’ya personel ve öğrenci taşımacılığı yapan S plaka şoförleri, Manisa’dan İzmir’e gelen araçların denetlenmesini istiyor. S Plakalı Esnaf Dernek Başkanı Erdem Mert ve Şehirlerarası Personel ve Öğrenci Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı Celal Atak, yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini YURT’a anlattı.

J Plaka İzmir’de Yolcu Topluyor

Dernek yetkilileri, Manisa’nın toplu taşımada kullandığı J plakaların İzmir içerisinde yolcu indirmesi ve almasının kendilerini zora soktuklarını belirtti. Başkan Erdem Mert, “Biz, İzmir’den Manisa’ya personel ve öğrenci götürdüğümüz zaman ceza yiyoruz. Çünkü Manisa’nın aldığı karar doğrultusunda bizim oraya girmemiz yasaklandı. Ama Manisa’dan kentimize gelen J plakalı araçlar sanki S plaka aracı varmış gibi bütün ilçelere gidiyor, yolcusunu alıp bırakabiliyor. Bu da bizim işlerimizi etkiliyor. Bizim yüklendiğimiz sorumluluğun yarısını bile yüklenmiyorlar. Sigortasız, bakımsız ve tehlikeli bir şekilde yolcuyu taşıyorlar” dedi.

J Plaka 500 Kat Değerlenirken S Plaka Yüzde 20 Değer Kaybetti

Yaklaşık 5 bin 575 kişinin İzmir’de bu sektörden geçimini sağladığını vurgulayan Başkan Mert, “J plakaların bu kadar kolay girmesiyle birlikte, bizim de S plakaların değeri düştü. J plaka uygulaması ilk başladığında 20 bin liraya satılıyordu. Bu kadar rahat şehrimizde dolaşmalarının ardından değerlerini 100 bin liraya çıkardılar. Biz ise bu süreçte 350 bin lira olan plakalarımızı 280 bin liraya satamıyoruz. Onlar yüzde 500 kazanç sağlarken biz ise yüzde 20’den fazla bir değer kaybı yaşadık” diye konuştu.

İBB’ye Çağrı

Şehirlerarası Personel ve Öğrenci Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı Celal Atak ise, “Genelge de her şey çok net yazıyor. Ama uygulaması yapılmıyor. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden talebimiz UKOME’nin aldıkları kararı uygulamalarıdır. Bu hukuksuzluk bir an önce son bulsun. Ekmeğimizle oynanmasını istemiyoruz. Rantçı değil, halkçı belediyeden yanayız” dedi.
Ulaşımı Durdururuz Resti

J plakalar ile rant yaratıldığına vurgu yapan Atak, “Plakalar ilk olarak 900 adet dağıtılacaktı. Baktılar ki İzmir’de girişlerde sıkıntı yaşanmıyor 1800 yaptılar. Bir kişinin sadece 230 adet J plaka sahibi olduğunu biliyoruz. Ve inanılmaz rant yaratıldı. Borsa gibi J plaka artıyor S plaka hep değer kaybediyor. Bu rantın önünü geçilmesi gerekiyor. Yoksa biz İzmir’de ulaşımı durduracağız. Taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.