Kadınlardan 'süreli nafaka kadına şiddeti artırır' uyarısı

Kadınlardan 'süreli nafaka kadına şiddeti artırır' uyarısı

AKP ve MHP boşanmalarda eşlerin mağduriyetine karşı ödenen süresiz nafakaya sınır getirmek istiyor. Ancak kadın örgütleri bu düzenlemenin şiddeti beraberinde getireceğini belirtiyor.

İktidar Partisi ve MHP’nin süresiz nafaka uygulamasına karşı sınır getirme adımına kadınlar “Şiddeti artırır” gerekçesiyle karşı çıktı.

Süresiz nafaka için Adalet Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. MHP de ‘Nafakanın 5 yılla sınırlanması’ için kanun teklifini seçimden sonra TBMM’ye sunacak. Teklife göre şartların ortadan kalkmaması halinde nafakayı devlet üstlenecek.

 
Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Üyesi CHP Milletvekili Gamze Taşçıer “Nafaka ödeyen mağdur oldu” algısı yaratılmak istendiğini savundu. Taşçıer “Bakanlığın elinde kaç kişinin mağdur olduğuna dair bir tespit yok. Üç beş kişinin mağduriyetinden böyle bir şey çıkarılamaz” dedi.

Teklifin kadına şiddeti meşrulaştıracağını söyleyen Taşçıer, şöyle dedi: “Kadına ‘Şiddet gör, boşanma, sineye çek, boşanırsan maddi özgürlüğün olmaz’ mesajı veriliyor. Kadın, eve ve şiddete hapsedilmek isteniyor. Kadına şiddet vakaları ve kadın cinayetleri bu kadar artmışken böyle bir karar asla kabul edilemez.”

BUNUN ADI EKONOMİK ŞİDDET

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Yasemin Babayiğit ise teklife karşı çıktıklarını belirterek şunları söyledi: “Bu en başta ekonomik şiddettir. Kadın, şiddet görmesine rağmen ‘Boşanırsam nafaka alamayacağım’ korkusu yaşayacak. Bu ekonomik şiddet kadın üzerindeki fiziki, psikolojik ve cinsel şiddeti artırır.”