'Kanunsuz lokavt kararı alan işveren, kaçak işçi çalıştırıyor'

'Kanunsuz lokavt kararı alan işveren, kaçak işçi çalıştırıyor'

Bartın ve Karabük’te faaliyet gösteren UGR Lojistik’te örgütlenen ve sendikalaşmaya giden işçiler, işverenin TİS görüşmelerine katılmaması üzerine grev kararı alınca, kendilerini kapı önünde buldu

YURT Gazetesi-Ali AVCU/ Bartın’da faaliyet gösteren UGR Lojistik Taş. Ve Nak. Tic. Ltd. Şti. işçileri yasal haklarını kullanarak, işyerinde sendikal örgütlenme başarısı göstermiş, işverenin itirazı üzerine de yargıdan Toplu İş Sözleşme (TİS) Yetki Belgesi almış, haklarına daha iyi sahip çıkabilmek için. Ancak bilinen deyim ile “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmuşlar.”


Söz konusu işletmede çalışan işçileri bir araya getiren Nakliyat İş, anlaşılan o ki; işçilere destek olacağım derken köstek olmuş. Sendika yasal olarak örgütlendiği ve en masum isteği olan TİS görüşmesi yapmak istemesi, UGR Lojistik Taş. ve Nak. Tic. Ltd. Şti’nin hiç hoşuna gitmiyor. İşverenşn sendika ile TİS görüşmelerine dahi katılmaması üzerine grev kararı alınıyor. Bunun üzerine işveren de hukuksuz bir şekilde lokavt kararı alıyor. Dananın kuyruğu ise bundan sonra kopuyor.


Gelin, bundan sonrasını, hak mücadelesini sürdüren işçilerin temsilcisi Nakliyat İş’in “Yurt’un Sesi”ne gönderdiği mektuptan okuyalım, sonrasında da birkaç sorumuz olacak; UGR Lojistik Taş. ve Nak. Tic. Ltd. Şti. yetkililerine.


 “Kanunsuz Lokavta Hayır, Sözleşme Hakkımız Engellenemez”

 

İşverenin yasadışı lokavt kararı aldığı dile getirilen mektupta, Sendika olarak üyelerin/işçilerin haklarını koruma mücadelesinin her platformda sürdürüldüğü anlatılıyor. Nakliyat İş Örgütlenme Daire Başkanı Erdal Kopal, işverenin, TİS sürecinde hiçbir şekilde görüşme masasına gelmemesi sonucu grev aşamasına gelindiğini ve grev kararı alındığını anlatıyor. Erdal Kopal, “Sendika olarak yasal prosedürü devam ettirerek bu işyerinde grev kararı aldık. Yapılan grev oylamasında “hayır” çıkması üzerine de Yüksek Hakem Kurulu’na başvurduk” diyor. 


Grev de, lokavt da hak; yasal olursa


Sendikanın grev kararına işveren de lokavt kararı ile rest çekiyor. İşçilerin isyanı ise bundan sonra yaşananlar için. Zira işçiler, işverenin bu aşamada yasadışı bir şekilde 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa uygun olmayan bir şekilde lokavt kararı aldığını, sendika üyesi işçileri ücretsiz izne çıkardığını, iş amaçlı kullanılan araçların anahtarlarını da aldığını dile getiriyor. 


Aslında sorun burada bitmiyor. Yasadışı da olsa alınmış bir lokavt kararı var ortada. Lokavt kararı; yani “işletmeyi çalıştırmayacağım” diyor işveren. Ancak sadece sözde kalıyor, işverenin aldığı lokavt kararı. Çünkü “Lokavt kararına rağmen işlerini başka işçiler çalıştırarak devam ettirmektedir. Bu 6356 sayılı yasaya göre suçtur. İşverenin bu haksız ve hukuksuz lokavt uygulaması kabul edilemez. Burada işveren yasaya aykırı bir şekilde lokavt uygulamıştır” diyor Nakliyat İş yetkilisi Erdal Bey.


UGR Lojistik Taş. Ve Nak. Tic. Ltd. Şti. Yetkilileri!


* Görülen o ki, işyerinizde TİS görüşmeleri yapma yetkisine sahip bir sendika var karşınızda ve sizin görüşme masasına gelmediğinizi söylüyorlar. Ne dersiniz bu konuda?


* Grev kararına lokavt kararıyla yanıt vermişsiniz. Elbette işçilerin grev kararı alma hakkı olduğu gibi, işverenin de lokavt hakkı var. İşveren olarak lokavt kararı aldığınız için sizi sulayamayız ama işçiler, lokavt kararının yasadışı bir şekilde alındığı iddiasında. Bu konuda  cevabınız nedir?

 

* Sendikanın, yani işçilerinizin dile getirdiği üçüncü konu hemen yukarıda dile getirdiğimiz lokavt kararı ile bağlantılı. Lokavt kararı alınan bir işyerinde kapıya kilit vurulur, makineler stop ettirilir. Ama işçiler (hani şu ücretsiz izne çıkardığınız), işyerinde normal mesainin sürdüğünden söz ediyorlar. Lokavt uygulanan işyerinde dışarıdan eleman getirerek çalışmaya devam ediyormuş, UGR Lojistik Taş. ve Nak. Tic. Ltd. Şti…. Bu ne menem bir lokavt lokavt uygulaması?

“Yurt’un Sesi” sütunlarında, herkese olduğu gibi size de yer var, unutmayın sakın!!!