Kar İstanbul'a yaklaştı

Kar İstanbul'a yaklaştı

Ünlü Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba ve perşembe günü için İstanbul'a kar yağışı uyarısında bulundu. Edirne'de dün akşam başlayan kar yağışı nedeniyle okullar tatil olurken kar kalınlığı 10 santime yükseldi.

Meteoroloji tarafından yapılan son tahminlere göre soğuk ve karlı hava dalgası bu sefer İstanbul’u da etkileyecek. İstanbul’da çarşamba günü karla karışık yağmur, perşembe günü ise kar bekleniyor. Hava sıcaklıkları ise 3-4 derece düşecek. 

Twitter'da İstanbul için çarşamba ve perşembe günü için kar yağışı uyarısından bulunan Prof. Dr. Orhan Şen, sıcaklıkların düşeceğini belirtti.

Şen, "Trakya'da kar yağışı başladı, yarın Tekirdağ da dahil sıcaklılar düşüyor. Çarşamba öğleden sonra ve perşembe günü İstanbul'da kar var. Nem yeterli ve sıcaklık 3-4 dereceye kadar düşer. İstanbul - Ankara yolunda Bolu'da, İç Anadolu'nun doğusu ve Doğu Anadolu'da kar ulaşıma engel olabilir, cuma biter" dedi.

KAR KALINLIĞI 10 SANTİM YÜKSELDİ

Edirne’de akşam saatlerinden itibaren etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle beyaz örtü ile kaplanan kentte kar kalınlığı 10 santime yükseldi. Karayolları ve Edirne Belediye Başkanlığı’na bağlı ekipler, karayolunda ve caddelerde kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.Kent merkezinde yolların kapanmaması için mücadele veren Edirne Belediye Başkanlığı 4 bobcat, kar küreme ekipmanlı 1 grayder, 2 kepçe, kar küremeli 4 yükleyici, 7 kamyon, 4 traktör ve 70 personelle herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için kar ile mücadele ediyor. Bir yandan kar küreme yapılırken, diğer yandan ise granürlü üre, tuz ve solüsyon serme çalışmasıyla yolların buz tutması ve kayganlaşması engelleniyor. Edirne’de gece yarısı kar etkisini yitirirken, sabah saatlerine kadar aralıklarla yağış olabileceği belirtildi.

OKULLAR TATİL ETTİ

Edirne’de aniden bastıran yoğun kar yağışının ardından Edirne Valiliği, eğitime 1 gün ara verildiğini açıkladı. Valilik duyurusunda "İlimizde yaşanan yoğun kar yağışı ve muhtemel buzlanma nedeniyle il merkezinde ve tüm ilçelerimizde bulunan resmi-özel ilk ve orta dereceli okullarımız 27 şubat Salı günü (1 gün) valilik kararı ile tatil edilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan engelli ve hamile personel de 27/02/2018 tarihinde izinli sayılacaktır" denildi.

METEOROLOJİNİN SON TAHİMİNLERİ

Meteorolojinin internet sitesinde yer alan tahminlere göre İstanbul'a çarşamba günü karla karışık yağmur, perşembe günü kar yağışı bekleniyor. 

AVRUPA'DA SİBİRYA SOĞUKLARI

Soğuk hava Avrupa'nın dört bir yanını etkisi altına aldı. Roma'da altı yıl aradan sonra yağan kar nedeniyle olağanüstü günler yaşanırken, Avusturya'da ise "burka yasağı" hava koşulları nedeniyle askıya alındı.

Soğuk hava dalgası ve yoğun yağışlar, Avrupa'da hayatı zorlaştırdı. Kara ve hava trafiği hava koşullarından olumsuz etkilenirken, soğuk hava ve yaşanan trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybedenler oldu.

Pazartesi gününe alışılmadık biçimde bembeyaz uyanan Roma'da kar yağışı nedeniyle dünya çapında turistlerin en uğrak mekanlarından olan Kolezyum kapalı kaldı. İtalya'nın başkentinde okul ve kreşler de tatil edilirken, belediye yönetimi kent sakinlerine mümkün olduğunca az dışarı çıkma çağrısı yaptı. Dört bir yanı soğuk havanın etkisine giren İtalya'nın Apenin Dağları'nda sıcaklığın eksi 20 dereceye kadar düştüğü belirtildi.

İSVEÇ BAŞBAKANI KAZA YAPTI

Pazartesi günkü yoğun kar yağışı, İsveç'in başkenti Stockholm'ün sokakları ve çevresinde de kaos yarattı. İsveç Başbakanı Stefan Löfven'in içinde bulunduğu araç, Uppsala kentinin güneyinde bir tırla çarpıştı. Kazada yaralanan olmazken, Löfven "Çok yavaş sürüyorduk, tehlike yoktu" açıklamasında bulundu. Stockholm'ün kuzeyinde yaşanan zincirleme trafik kazasındaysa üç kişi yaralandı, hava trafiğinde de aksaklıklar yaşandı.

Aşırı soğuk havaların "Moskova Paris'i" olarak adlandırıldığı Fransa'daysa soğuk havalardan en çok ülkenin kuzeydoğu bölgesi etkilendi. Ülkede son günlerde hava koşulları nedeniyle evsizler için acil durum barınakları kuruldu. Yalnızca Paris'teki jimnastik salonlarına Şubat ayı başından bu yana 700 yatak yerleştirildi.

POLONYA'DA SEKİZ ÖLÜ

Polonya'da da Cuma gününden bu yana soğuk havadan ötürü sekiz kişi hayatını kaybetti. Hükümete bağlı güvenlik biriminin aktardığı verilere göre, Kasım 2017'den bu yana soğuktan ötürü yaşamını yitirenlerin sayısı toplam 48 oldu.

Bulgaristan ve Yunanistan'da da birçok karayolunda kar nedeniyle araç trafiği mümkün olmazken, farklı bölgelerdeki okullar tatil edildi ve ülke genelinde bazı uçuşlar yapılamadı.